viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.04.24 @ 08:32
OGLAS

Zahvaljujući iznimno toplom vremenu ratari u Semberiji ove su godine počeli proljetnu sjetvu kukuruza ranije nego inače, prenosi akta.ba. Iako je prošla godina bila jedna od lošijih, iz Odjela za poljoprivredu u Bijeljini kažu da će ove godine kukuruzom biti zasijano više površina nego lani, javlja BHRT. Na oko 50% parcela u Semberiji kukuruz je već zasijan.

Visoke temperature za ovo doba godine ubrzale su proljetnu sjetvu kukuruza, koja je počela nešto ranije. – Desetak hektara pšenice standardno već nekoliko godina, deset kukuruza zbog prehrane stoke najviše, ali nešto bude i viška, proda se, ali nema računice to prodavati – kazao je za BHRT poljoprivrednik Mile Pravdić. I dok su pojedine stavke pojeftinile, došlo je do poskupljenja kemije i sjemenskog kukuruza, kažu ratari. – Prošle godine na 50 KM bilo je 100 kg merkantilnog kukuruza za prehranu, a sad je 30. Prošla je godina bila skuplja za proizvodnju, ali bilo je lakše doći. Ovo je malo pojeftinilo, ali teže je doći do novca i malo je obezvrijeđeno, na poljoprivredi to nije lako – istaknuo je Đorđe Vakčić, poljoprivrednik.

OGLAS

– Mislim da imamo neku povoljnost i što se tiče repromaterijala, malo je gnojivo jeftinije, sjeme je poskupjelo. Što se tiče Ministarstva, odrađena je dobra stvar kada je riječ o regresiranom gorivu, ono je već podijeljeno – smatra Boško Radić, predsjednik Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice. Iz gradskog Odjela za poljoprivredu kažu da su se ratari, unatoč teškoj i neizvjesnoj prošloj godini, ove godine odlučili zasijati veće površine pod kukuruzom.

OGLAS

– Planirano je zasijati oko 26.000 hektara, što je u odnosu na prethodnu godinu blago povećanje za nekih 1000 – 1500 hektara najdominantnijom kulturom, žitaricom u Semberiji – naglašava Sreten Vučković, načelnik Odjela za poljoprivredu Grada Bijeljine. U Semberiji je u tijeku i sjetva lucerke, soje i uljane repice. 

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM