viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.04.24 @ 06:04
OGLAS

Posljednji statistički podaci prema kojima proizvodnja mlijeka u BiH raste djeluju pomalo iznenađujuće u državi u kojoj podrška poljoprivredi ni izbliza ne prati europske standarde, ali postotci su neumoljivi i pokazuju pozitivan trend.

U veljači 2024. godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila je viša za 5,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Proizvodnja mlijeka za piće bila je viša za 11,4 posto, vrhnja za 5,5, fermentiziranih mliječnih proizvoda za 14,3, kravljeg sira za 9,9, a maslaca čak za 84,6 posto.

OGLAS

Predsjednik Udruženja mljekara TŽ Eldin Glibanović ovakve podatke smatra očekivanim, ali nedovoljnim, s obzirom na to da i dalje proizvodimo samo trećinu potreba stanovništva BiH.

OGLAS

– Razlog rasta proizvodnje je, prije svega, zainteresiranost farmera za napretkom, unapređenje proizvodnje uz edukacije i pomoć struke, a i sredstva koja izdvajaju FBiH, županije i lokalne zajednice su povećana.  Zamislite samo da BiH ima pristup EU fondovima i da naši farmeri imaju poticaje u rangu europskog farmera. Mislim da bi proizvodnja mlijeka tada bila povećana za 50 posto – kaže Glibanović.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM