viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.02.24 @ 13:21

Federalna fitosanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu (GP) Domaljevac – Šamac je dana 13.2.2024. godine, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 27 tona merkantilnog krumpira porijeklom iz Egipta.

Naime, u postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krumpira iz Egipta čije se carinjenje vrši na GP Domaljevac – Šamac, uzeti su uzorci kontroliranog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantenskih štetnih organizama. Laboratorijskom analizom utvrđena je zaraženost gomolja krumpira štetnim organizmom alstonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al – smeđa trulež krumpira i bakterijalno uvenuće krumpira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II., što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja („Službeni glasnik BiH“ broj 23/03), zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

Oglas

Shodno tome, uvoz kontrolirane pošiljke u količini od 27.000,00 kg je zabranjen, a sadržaj pošiljke će biti uništen pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora, u skladu s Pravilnikom o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima 

Oglasi
LM