viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.03.24 @ 14:28
OGLAS

Objavljen je poziv na javnu tribinu: “Juraj Neidhardt+ betonski spavači= Identitet grada”, koja će biti održana u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, 19.03.2024. godine.

Protokol aktivnosti je sljedeći:
19:00h – Projekciju epizode treće sezone serijala Betonski spavači “Grad radnika i arhitekata”
19:50h – Pauza
20:00h – Promocija reprinta knjige “Arhitektura Bosne i put u suvremeno”, autora Juraja Neidhardta i Dušana Grabrijana. Promotori knjige:  Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a); Amir Vuk Zec – (dopisni član ANUBiH-a)
20:30h – Otvorena diskusija “Identitet grada”

OGLAS

Sudionici diskusije: Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a); Amir Vuk Zec (dopisni član ANUBiH-a);   Saša Ban (Betonski spavači- redatelj), Nevenka Šablić (Betonski spavači- scenarist), Dana Budisavljević (Betonski spavači- producent), Selvedin Avdić (novinar i književnik), Mirza Džananović (profesor UNZE) i Vedad Islambegović (arhitekt i profesor UNSA).

OGLAS

Napomena: Prvi put objavljena 1957. godine, “Arhitektura Bosne i put u suvremeno” predstavlja temeljni teoretski okvir i osnovno ishodište suvremene arhitekture u Bosni i Hercegovini. Potencijal knjige da otvori novu perspektivu i nagovijesti stvaranje autentičnog regionalnog pravca zasnovanog na poukama i kvalitetama lokalnog konteksta istakao je i Le Corbusier, jedno od najvećih imena moderne arhitekture XX stoljeća, koji je za nju napisao predgovor. Bitno je reći da izvorni urbanističko-arhitektonski koncept Grada Zenice i knjiga „Arhitektura Bosne i put u suvremeno“ dijele zajedničkog autora. Re-izdanje monografije će predstaviti dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Radivoje Mandić i Amir Vuk Zec.

OGLAS

Organizatori događaja su Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici. Za ovaj događaj se neće slati individualne pozivnice- na njega su pozvani svi i svi su dobrodošli!

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM