viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.09.23 @ 09:46
OGLAS

Međunarodno priznanje ,,Zlatni zmaj“, koje se dodjeljuje za doprinos razvoju fantastične književnosti za 2023. uručeno je ovogodišnjim dobitnicima Anti Zirdumu i Andreju Ivanuši.
Priznanje je uručila direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović. Nagradu ,,Zlatni zmaj“ dobio je i Bojan Ekselenski koji, zbog opravdanih razloga, nije prisustvovao dodjeli priznanja.
Glavni koordinator festivala, Dragić Rabrenović, kazao je da se organizacijski odbor lako usuglasio da ove godine bude više dobitnika, te da priznanje upravo dobiju: Zirdum, Ivanuša i Ekselenski.

OGLAS

Andrej Ivanuša kazao je da je ova nagrada i poticaj, ali i potvrda uspješnog bavljenja fantastičnom književnošću. ,,Uz ovakvu nagradu znam da je ono što sam uradio dobro, a sa druge strane da mogu još bolje. Veoma sam zahvalan na ovom priznanju. Uvijek sam težio da otkrijem kako se radi i stvara van Slovenije i za to mi se ukazala prilika. Počeo sam da posjećujem razne festivale i bogatim svoje iskustvo. Važno je da se međusobno povežemo i da zajedno djelujemo u cilju unaprjeđenja fantastične književnosti“, istaknuo je Ivanuša.

Anto Zirdum zahvalio se na jednom ovakvom priznanju, ističući da mu je osobita čast i zadovoljstvo što je on jedan od tri dobitnika nagrade ,,Zlatni zmaj“. ,,Veoma sam počastvovan što sam dobio jedno ovakvo priznanje. Radujem se što Refesticon opstaje jer su jako čudna vremena za kulturni, pogotovo za književni život. Osim što sam organizator Scavacona, napisao sam i roman o tom škavu. Sa kolegama planiramo mnogo toga. Trudimo se da u narednom periodu stvorimo nešto što će još više unaprijediti ono što zaista vrijedi. Nagrada Zlatni zmaj je značajna iz više razloga. Prije svega odlučivali su stručni ljudi, a drugo što je riječ zaista o jednoj prestižnoj međunarodnoj nagradi“, kazao je Zirdum.

OGLAS

U nastavku su uručene plakete dobitnicima nagrade Refesticon Avatar – Tatjani Milivojčević, Mirku Grdiniću i Ivanu Nešiću.
Prvonagrađenom dobitniku nagrade Refesticon Avatar, Ivanu Nešiću, dodjeljena je i specijalna nagrada, umjetničko djelo slikarke Ružice Šćepanović Radulović.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM