viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.24 @ 13:35

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Zenica, u prigodi svetkovine Uskrsa organizira prigodni Uskrsni koncert na kojem će nastupiti ženska klapa „Drača“ iz Mostara i muška klapa „Trs“ također iz Mostara.

KLAPA DRAČA
Klapa Drača je nastala 2008. godine, kada su se pojavile prvi put u javnosti na Božićnom koncertu u Mostaru. Okupio ih je i predložio ideju o stvaranju ženske klape don Dragan Filipović. Upravo je zanimljiv i vrijedan njihov prvi nastup na Festival dalmatinskih klapa u Omišu na kojem su osvojile četiri nagrade: najbolji debitanti, treću nagradu publike u Večeri popularnih skladbi, prvu nagradu žirija na Večeri klapa debitanata, te u završnici ženskih klapa osvojile treću nagradu publike. Taj uspjeh su ponovile 2012. i 2013. godine, osvojivši tri puta za redom treću nagradu publike. Stepenicu više popele su se na jubilarnom 50-tom omiškom festivalu 2016. godine osvojivši drugu nagradu publike. Bile su pobjednice prvog Festivala klapske pisme Posušje za 2014. godinu u kategoriji ženskih i mješovitih klapa. 2015. godine klapa Drača bila je apsolutni pobjednik prvog izdanja međunarodnog festivala ženskih klapa Omišljanska rozeta osvojivši prvo mjesto publike i prvo mjesto stručnog ocjenjivačkog žirija. Godinu kasnije, 2016. godine na istom festivalu osvojile su drugo mjesto stručnog žirija. Na međunarodnom festivalu u Perastu uzele su treću nagradu žirija.

OGLAS

KLAPA TRS
Klapa Trs osnovana je 10. listopada 2018 godine na inicijativu članova crkvenog zbora Dobri Pastir iz župe sv. Luke i sv. Marka (Ilići-Cim) Mostar i par članova klape Hrvoje. Klapaši su uglavnom ljubitelji dobrog vina pa otuda i ideja za ime klape. Bez dobrog trsa nema ni dobrog vina, a oko trsa se treba potruditi. U protekle četiri godine u obiteljskoj konobi gosp. Anđelka Glibića vrijedno se vježbalo, pripremalo za nastupe, ugodno družilo i “držala vatra“ za novu, mlađu generaciju. U jesen 2022. godine klapa čini iskorak te se pod vodstvom prof .Filipa Miloševića rađa jedan novi, mladi TRS. Kroz proteklo razdoblje klapa je imala par zapaženih nastupa, a na repertoaru klape su duhovne, klasične i izvorne dalmatinske klapske pjesme te pjesme uz pratnju gitare i mandoline.

OGLAS

Prigoda je ovo da na duhovan i dostojanstven način proslavimo najveću kršćansku svetkovinu – uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Koncert će se održati u ponedjeljak 1. travnja 2024. godine u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ u Zenici s početkom u 19 sati.  Ulaz je besplatan.

OGLAS
Oglasi
LM