viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.08.23 @ 08:13

Djelo govori o s. Branki koja je 1989. došla u „svoj“ Kakanj, župu i grad u kojemu će biti prepoznata kao „Milosrdna Samarijanka“, svjedokinja ubojstva s. Danke Jurčević (1996.) te neumorni promicatelj “Katoličkoga tjednika”.

Iza naslova posuđenoga iz Poslanice Filipljanima (4,13) Sve mogu u onome koji me jača krije se priča o s. M. Branki Matošević, FDC, izišla u srpnju 2023. iz pera njezine susestre s. Slavice Buljan. Kao nakladnik djela otisnutoga u Zagrebu na 130 stranica, pojavljuje se autorica, a za lekturu je bio zadužen don Ilija Drmić, koji je sročio riječi pogovora.

OGLAS

Kako je u predgovoru napisao mons. Petar Jukić, nekadašnji dugogodišnji župnik u Kaknju, knjiga je „životopis s okosnicom o ‘četiri života’: djetinjstvo i redovnička formacija, 29 godina rada u Bitolju, 8 godina poglavarske službe i 23 godine djelovanja u Kaknju“. Sve su to mjesta u kojima je ova članica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, krsnoga imena Delfa, ostavila neizbrisivi trag dobrote prema čovjeku i vjere u Boga.

OGLAS

Rođena 1926. u Malom Mošunju kod Viteza, ona je 1942. stupila u samostan sestara Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu te nakon polaganja zavjeta 1948. službovala najprije dvije godine u Splitu, zatim u Travniku, da bi 1951. zajedno s još osam sestara, bila poslana u Bitolj, u Makedoniju; u Skoplju je pohađala školu za medicinske sestre – zanimanje koje je poslije obilježilo njezino redovničko poslanje, ali i živote mnogih ljudi kojima je na različite načina pomagala. Nakon umirovljenja 1980., postavljena je za predstojnicu samostana u Granešini, a već 1983. izabrana za provincijalnu poglavaricu. To je bila služba koju je vršila šest godina, nakon čega došla u „svoj“ Kakanj, župu i grad u kojemu će biti prepoznata kao „Milosrdna Samarijanka“, svjedokinja ubojstva s. Danke Jurčević (1996.) te neumorni promicatelj Katoličkoga tjednika. Koliko je taj kraj zavoljela govori i to što je zaželjela u njemu biti i pokopana, što se i ostvarilo nakon njezine smrti u Granešini 2019.

OGLAS

Unatoč činjenici što su u knjizi vidljiva miješanja formi i stilova, ponavljanja i ubacivanja različitih „ekskursa“ te kronični nedostatak fotografija i biografskih pojedinosti koje bi ju znatno obogatile, nema sumnje kako je ona prvi pisani spomenik jednoj velikoj, a istovremeno samozatajnoj redovnici, na kojemu se mogu nadahnjivati nova pokoljenja. Na temelju ovoga djela moguće da će se u budućnosti naći netko tko će zaželjeti podrobnije istražiti život s. Branke.

Knjigu će, prema navodima autorice, od 1. rujna biti moguće nabaviti u župnim uredima: Kakanj, Vitez, Novi Travnik i Nova Bila te naručiti na adresu: S. M. Slavica Buljan, Granešina 7, HR – 10040 ZAGREB/DUBRAVA.

Oglasi
LM