viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.07.23 @ 08:57

U petak, 30. lipnja 2023. u prepunoj Galeriji Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici održan je Napretkov svečani koncert pod nazivom „Koncert klasične glazbe“.

Koncert je održan kao vrhunac manifestacije „Napretkov tjedan kulture u Fojnici“.

OGLAS

Na koncertu su nastupili Napretkov trio „Senso” – HKD Napredak Glavna Mostara, kojeg čine profesorice glazbe, mezzosopranistica Monika Jarak Mikulić, glasovir Marijana Pavlović, violončelo, Elina Gvozdić te bariton Siniša Markanović, člana opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, uz klavirsku pratnju Bartolomeja Stankovića, izvanvanrednog profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

OGLAS
Članice Napretkova trija “Senso”: Elina Gvozdić, violončelo, Marijana Pavlović, glasovir i Monika Jarak Mikulić, mezzosopranistica
Siniša Markanović, bariton i Bartolomej Stanković, klavir

Na početku koncerta nazočne su pozdravili i uputili prigodnu riječ predsjednica HKD „Napredak“, podružnica Fojnica, Ljiljana Jurak i Miroslav Landeka, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak u ime Središnje uprave Napretka i predsjednika dr. Nikole Čiče.

OGLAS
Miroslav Landeka, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak

Predsjednica HKD Napredak Podružnica Fojnica Ljiljana Jurak istaknula je kako je ove godine načinjen još jedan iskorak kako u organizaciji tako i kvaliteti sadržaja koje Napredak u Fojnici organizira.

Ljiljana Jurak, predsjednica HKD Napredak Podružnica Fojnica

Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Landeka istaknuo je činjenicu kako sadašnja Središnja uprava čini napore i podržava rad podružnica, a u velikoj obitelji Napretka podružnica u Fojnici spada u red onih najaktivnijih. Naglasio je kako i časopis „Fojnička škrinja“ koja izlazi u nakladi podružnice Fojnica također i ove godine kroz Povjerenstvo za izdavaštvo ima financijsku  potporu Središnje uprave društva kao jedan od rijetkih tiskanih listova u Napretku.

Kao što i sam naziv koncerta glasi, umjetnici su u prekrasnoj galeriji izvodili klasična djela svjetskog kao i domaćeg glazbenog stvaralaštva. Na taj su način približili publici svu ljepotu i čar klasične glazbe.

Napretkov trio „Senso” i Siniša Markanović s Bartolomejem Stankovićem, koncertom pred fojničkom publikom, a i brojnim gostima, demonstrirali su visoku profesionalnu razinu i potvrdili vrhunski umjetnički epitete koji ove umjetnike opravdano prati.

Besprijekorna suradnja izvođača bila je evidentna od samog početka koncerta. Kako su se kompozicije nizale i vrijeme odmicalo, energija koncerta je rasla. Publika je do kraja koncerta uživala u svakoj otpjevanoj i odsviranoj noti. To je  potvrdila tako što umjetnike ispratila velikim pljeskom.

Na završnici koncerta riječi zahvale domaćinima uputio je Miroslav Landeka predsjednik HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar i izrazio zadovoljstvo što se suradnja između ove dvije podružnice nastavlja u ovako dobrom duhu.

Koncertu su iz publike nazočili i brojni ugledni predstavnici političkih, vjerskih i organizacija civilnog društva, kao i predsjednica Napretka iz Kreševa Ružica Franjičević i predsjednik HKD Napredak podružnica Kiseljak Ivo Miro Jović.

„Koncert klasične glazbe“ održan je pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD Napredak i Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta Županije Središnja Bosna.

Oglasi
LM