viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.01.24 @ 19:52

Matica hrvatska Vitez nakladnik je nove zbirke priča autora Željka Kocaja pod naslovom „Tajna špilje Škav“.

Ova zanimljiva knjiga bit će čitateljstvu predstavljena u četvrtak, 25. siječnja, u dvorani HKD Napredak Podružnica Vitez. O knjizi će govoriti književnik i književni kritičar Anto Zirdum i Mario Mlakić.

OGLAS

Ulomke iz knjige čitat će Ana Gabrić i Ivan Kocaj te Vatroslav Matić ulomak iz recenzije sarajevskog književnika Miroslava Pilja. U glazbenom dijelu programa nastupit će Mario Pantner.

OGLAS

O knjizi su rekli:
Anto Zirdum: I drugi pisci tu i tamo napišu neku priču koja je reminiscencija na nešto već napisano ili viđeno (recimo na filmu), ali Željko Kocaj je postao velemajstor te vrste pripovijedanja. To njegovo majstorstvo je već potvrđeno na večernjakovom natječaju na kojem je dobio nagradu „Ranko Marinković“. … Kocaj u svome reminiscentnom pripovijedanju ugrađuje metatekstualne ubacke u kojima opservira svoje doživljaje, povode i vješto ugrađuje neuobičajene digresije.

OGLAS

Miroslav Pilj: Čak i kada nas vodi kroz tamne i mračne trenutke protagonista mi svjedočimo putovanju prema svjetlosti i izlasku iz tmine. Na emotivan i nadahnjujući način, autor nas podsjeća da nada i svjetlo postoje i u najmračnijim trenucima. Upoznavajući nas sa zanimljivim likovima Kocaj istražuje pitanje stvarne povezanosti među ljudima pružajući nam kao svojevrsno zaokruženje osjećaj topline i nade.
Mario Mlakić: I u ovu, tematski fantastičnu priču, pisac je uveo uglavnom realne, životne (stvarne) likove, držeći se dosljedno svog stila pripovijedanja kao pričama o lokalnim ljudima i njihovim višeslojnim životima. Nakon Škava, pisac nas uvodi u svjetove kojima dominiraju likovi – junaci običnog života (jer u Kocajevu svijetu postoji sve, ali ne obični ljudi, jer ih upravo on takvim portretira). Za većinu ovih likova lokalno stanovništvo uglavnom zna, a Kocaj svojim pismom oslikava neki drukčiji unutarnji svijet kojega ljudi proživljavaju. Kocaj tek u jednoj ili tek nekoliko rečenica portretira ove likove, tako da ih čitatelj može doživjeti u potpuno životnim bojama .

Oglasi
LM