viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.01.24 @ 09:12
OGLAS

Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u subotu, 27. siječnja 2024. godine u Osijeku je održana III. sjednica Središnje uprave HKD Napredak.

OGLAS

Domaćin sjednice prof. dr. Boris Crnković, predsjednik HKD Napredak podružnica Osijek u svom pozdravnom obraćanju na početku sjednice podsjetio je kako je u travnju prošle godine nakon dva desetljeća obnovljen rad osječke podružnice. Izrazio je zahvalnost Središnjoj uprava HKD Napredak što se sjednica održava u Osijeku te taj čin znači i potpora Središnje uprave Društva Podružnici u Osijeku.

U ime gradonačelnika Grada Osijeka članice i članove Središnje uprave pozdravio je i zamjenik gradonačelnika dr. sc. Dragan Vulinkoji im je zaželio srdačnu dobrodošlicu u Osijek i pohvalio uspješnu suradnju Grada i osječkog Napretka uz želju i nadu da će se ta suradnja nastaviti i proširiti. Naglasio je kako HKD Napredak u Gradskoj upravi Osijeka ima jednog pouzdanog partnera i prijatelja.

OGLAS

Predsjednik dr. Čiča zahvalio se u ime Središnje uprave HKD Napredak zamjeniku Vulinu na svesrdnoj podršci u radu koju pruža Napretku u Osijeku i ovo prigodom uvaženim gostima poklonio 71. broj Hrvatskog narodnog godišnjaka kao i Napretkov kalendar za 2024. godinu dok je dopredsjednik Miroslav Landeka predsjedniku osječkog Napretka poklonio monografiju „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“ i „Stari most-s mjesta događaja“, koje su izašle u nakladi HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

OGLAS

U radnom dijelu sjednice nakon usvajanja dnevnog reda usvojen je i Zapisnik s II. sjednice, a tom je prilikom voditeljica Stručne službe Dragana Poljo Radić prezentirala Informaciju o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici.

OGLAS

Na sjednici je bilo riječi i o znanstveno-stručnom simpoziju pod nazivom “Nestanak Bosanskog kraljevstva i posljedice: društvo i prostor na granici civilizacija”. On bi se trebao održati u sklopu obilježavanja 600 godina od rođenja bosanske kraljice Katarine Kosača, u organizaciji HKD Napredak – Instituta za tradiciju i kulturu Hrvata u BiH i suorganizaciji  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Instituta za istraživanje migracija iz Zagreba i Hrvatske akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH, i to u Mostaru 24. i 25. listopada 2024.

Nakon provedenog Natječaja na sjednici je razmatrana i jednoglasno usvojena Odluka o dodjeli projektnih sredstava aktivnim podružnicama i udrugama koje su sastavni dio HKD Napredak za 2024. godinu, a koju je pripremilo Povjerenstvo za podružnice, udruge, zaklade, klubove  i članstvo na čelu s dopredsjednikom Josipom Križanovićem.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Povjerenstva za kulturu, medije i izdavaštvo prezentirao je izvješće Povjerenstva, istaknuvši kako je Povjerenstvo izradilo kriterije na temelju kojih će podržati ili odbiti zamolbe za nakladu, sunakladu ili potporu projektima iz oblasti izdavaštva.

Povjerenstvo je također predložilo, a Središnja uprava prihvatila, da se u cilju suvremenijeg i kvalitetnijeg pružanja informacije o radu Središnje uprave HKD Napredak, podružnica, udruga, klubova, nakon pet godina postojeće, pristupi izradi nove redizajnirane službene mrežne stranice Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM