viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.03.24 @ 13:19

Predstavljanjem knjige „Znamen na koži“, autorice dr. sc. Vesne Haluga, u petak je u Mostaru zatvoreno peto izdanje kulturne manifestacije „Napretkovog tjedna kulture“, koju organizira HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Moderator predstavljanja Zoran Stojanović, prof, na početku predstavljanja istaknuo je kako svaki narod, svaka kultura ima svoj ZNAMEN po kojemu ga poznajete i prepoznajete.

OGLAS

-Knjiga „Znamen na koži tradicijska tetovaža žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine“, autorice dr. sc. Vesne Haluga, po prvi puta stručno i znanstveno obrađuje fenomen hrvatske tradicijske tetovaže te daje cjelovit prikaz nastanka fenomena, povijesni okvir i suvremeni kontekst pojavnosti tradicijskog tetoviranja. Kultura tetoviranja (bocanja, sicanja, križićanja) žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine jedinstven je fenomen po kojemu hrvatska tradicijska kultura može i treba biti poznata i prepoznata u cijelome svijetu- pojasnio je Stojanović.

OGLAS

Predstavljač dr. Anto Ivić je podsjetio da se znamen na tijelu spominje još na prvim stranicama Biblije. Unatoč starozavjetnoj osudi obilježavanja na koži i tijelu, tetovaža je, pak, kao praksa opstala u kršćanstvu. Naglasio je i da ovdje nije riječ o bilo kakvoj, već o posebnoj tradicionalnoj simbolici.

OGLAS

„Biljezi na koži na prostorima na kojima živimo korišteni su prije više milenija. Tetovirala su se ilirska plemena, dio naši predaka, čija kultura unatoč romanizaciji, nije iščezla te je utopljena u kulturu pridošlih Slavena. Ti su se simboli uklopili i u kršćansku viziju svijeta i njegovu transcedentnu poruku. Nije neobično da su Sunce i Mjesec prikazivani zajedno s križem.

Dr. sc. Vesna Haluga je načinila iznimno vrijedan prikaz fenomena sicanja kod Hrvata katolika, prikazujući pojedine korištene elemente, kao i način njihovog apliciranja na tijelu, uglavnom, ali ne isključivo, na rukama.“

Oglasi
LM