viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.12.23 @ 07:42

Ove godine u organizaciji kazališnog odjela „Hrvatski teatar MASKA“ Matice hrvatske München održan je prvi kazališni festival na hrvatskom jeziku pod nazivom „Kazališni dani München 2023“. U Sklopu festivala odigrane su tri predstave, a od toga jedna predstava domaćeg Münchenskog kazališta i dvije koprodukcijske predstave.

Na ovome festivalu gostovala su kazališta iz Bosne i Hercegovine. Festival je otvoren 27. listopada s predstavom „Đe ti je pita“ koja je rađena u koprodukciji GKM Vitez i HT MASKA. Ta predstava se odigrala u prostoru „Kultur Etage“ u djelu grada Riem, poznatim i pod nazivom Messestadt Ost. Publika je imala priliku pogledati monokomediju ispunjenu domaćim humorom i temperamentom. Sala je bila ugodno popunjena i orila se smijehom i aplauzima publike svih 50-ak minuta koliko je predstava trajala. U predstavi je igrao Marin Bikić (voditelj i osnivač HT MASKA), a režiju je potpisao Marko Mirković (GKM Vitez) i tehnička podrška je bila Ivana Jurčević (HT MASKA). Nakon uspješno izvedene prve predstave, kako je prethodno najavljeno, izvučen je sretni dobitnik iz publike za nagradu od dvije besplatne ulaznice za sljedeću predstavu. Publika je s osmijehom i dobrim raspoloženjem napustila dvoranu. Snimljena je i reportaža o ovome festivalu od strane Hrvatske radio televizije za emisiju „Globalna Hrvatska“.

OGLAS

Kazališni dani su se nastavili 25. studenog s premijernom izvedbom predstave „Čistačice“ (HT MASKA) u prostoru „Kultur Zentrum Giesingerbahnhof“ u dijelu grada Giesing. Ova predstava je izazvala veliki interes kod publike, a dokaz tome su 10-ak dana unaprijed rasprodane ulaznice. Ova predstava je definitivno ispunila sva očekivanja publike, a samim tim izazvala dodatni interes za ponovno igranje. U predstavi su igrali: Ivana Jurčević, Martina Erdec, Marina Relota, Trpimir Mioč i Ružica Mikić. Tehnička podrška je bila Cornelia Vlahović, a režiju je potpisao Marin Bikić. Na izvedbu ove predstave došli su i generalni konzul Republike hrvatske Duvnjak i generalni konzul Bosne i Hercegovine Bagarić sa svojim pratnjama. Inače oba konzula redovito posjećuju događaje koje organizira Matica hrvatska München. Nakon predstave izvučene su ponovno nagradne ulaznice za sljedeću predstavu koja je također najavljena. Publika je još jednom s osmijehom i dobrim raspoloženjem napustila dvoranu.

OGLAS

Dakle 2. prosinca odigrana je završna predstava ovog festivala, a riječ je o predstavi „Taximetar“ koja je rađena u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik. Ova predstava je uspješno napunila dvoranu „INTERIM“ na dijelu grada Laim. U predstavi su igrali: dipl. glumac Marko Mirković (GKM Vitez) i dipl. glumac Matej Baškarad (HK Travnik) dok im je tehničku podršku pružio Emin Šahdan (GKM Vitez). Izvršni producenti ove predstave su Ivan Sajević i Anto Bilić. Članovima Hrvatskog teatra MASKA bilo je izuzetno zadovoljstvo ugostiti prijatelje iz Bosne i Hercegovine. Nakon odigrane predstave gostima je uručena zahvalnica za sudjelovanje na festivalu uz topli i iskreni dječji zagrljaj najmlađeg fana i nadamo se budućeg člana MASKE, Darina.

OGLAS

Također je upućena zahvala i partnerima ovoga projekta, a oni su bili: Delton design (grafički dizajner iz Livna), Restoran „Čevabđinica 10“ koji se nalazi u Münchenu, Bobo marketing (grafički dizajner iz Münchena), JELINAK (međunarodni autobusni prijevoznik) i portal Putokaz (medijski pokrovitelj). Nakon uručivanja zahvalnice, voditelj MASKE službeno zatvara I. Kazališne dane München.

Oglasi
LM