viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.01.24 @ 10:44

Matica hrvatska Vitez nakladnik je nove zbirke priča autora Željka Kocaja pod naslovom „Tajna špilje Škav“, koja je sinoć predstavljena pred velikim auditorijem u Vitezu.

Na početku izuzetno ugodne večeri u Vitezu sve okupljene pozdravio je dopredsjednik Matice hrvatske Vitez Jakov Križanović, koji je istaknuo kako je ovo prva knjiga koja izlazi u nakladi mladog ogranka Matice u Vitezu te da će nakladništvo i u narednom vremenu biti jedan od težišnih aktivnosti Matice.

OGLAS

O zanimljivoj knjizi govorili su književnik i književni kritičar Anto Zirdum te recenzent knjige Mario Mlakić, koji su u svojemu obraćanju naglasili prave vrijednosti ovoga djela kao i odlike, kako su kazali, prepoznatljivog Kocajevog rukopisa.

OGLAS

Ulomke iz knjige čitali su Ana Gabrić i Ivan Kocaj te Vatroslav Matić ulomak iz recenzije sarajevskog književnika Miroslava Pilja. U glazbenom dijelu programa nastupio je Mario Pantner.

OGLAS

Na koncu večeri obratio se i sam autor. Naveo je motive u stvaranju ovoga djela, zahvalio svim prijateljima i okupljenima na potpori, a posebno je istaknuo da je središte ovog djela njegov Vitez koji uvijek zauzima središnje mjesto u njegovom srcu. “Tu sam odrastao, tu živim, tu sam stvorio svoju obitelji i ostvario se kao čovjek, a najmanje što mogu je ovo mjesto držati u svojemu srcu”, kazao je Kocaj.

O knjizi su rekli:
Anto Zirdum: I drugi pisci tu i tamo napišu neku priču koja je reminiscencija na nešto već napisano ili viđeno (recimo na filmu), ali Željko Kocaj je postao velemajstor te vrste pripovijedanja. To njegovo majstorstvo je već potvrđeno na večernjakovom natječaju na kojem je dobio nagradu „Ranko Marinković“. … Kocaj u svome reminiscentnom pripovijedanju ugrađuje metatekstualne ubacke u kojima opservira svoje doživljaje, povode i vješto ugrađuje neuobičajene digresije.
Miroslav Pilj: Čak i kada nas vodi kroz tamne i mračne trenutke protagonista mi svjedočimo putovanju prema svjetlosti i izlasku iz tmine. Na emotivan i nadahnjujući način, autor nas podsjeća da nada i svjetlo postoje i u najmračnijim trenucima. Upoznavajući nas sa zanimljivim likovima Kocaj istražuje pitanje stvarne povezanosti među ljudima pružajući nam kao svojevrsno zaokruženje osjećaj topline i nade.
Mario Mlakić: I u ovu, tematski fantastičnu priču, pisac je uveo uglavnom realne, životne (stvarne) likove, držeći se dosljedno svog stila pripovijedanja kao pričama o lokalnim ljudima i njihovim višeslojnim životima. Nakon Škava, pisac nas uvodi u svjetove kojima dominiraju likovi – junaci običnog života (jer u Kocajevu svijetu postoji sve, ali ne obični ljudi, jer ih upravo on takvim portretira). Za većinu ovih likova lokalno stanovništvo uglavnom zna, a Kocaj svojim pismom oslikava neki drukčiji unutarnji svijet kojega ljudi proživljavaju. Kocaj tek u jednoj ili tek nekoliko rečenica portretira ove likove, tako da ih čitatelj može doživjeti u potpuno životnim bojama .

Inače, Željko Kocaj rođen je 7. studenog 1958. godine u Sarajevu,  a odrastao u Vitezu.  Diplomirao 1983. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.Bavi se novinarstvom i izdavaštvom . Objavio knjige proze:
– “Neke godine” – HKD Napredak Vitez i Art studio Agency Vitez, 1995.;
– “Neke godine” (drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje) – Hercegtisak Široki Brijeg, 2005.
– “Ranjeni labud” – Tonimir Varaždinske Toplice i HKD Napredak Vitez, 1997.
– “Dijaspora” – Tonimir Varaždinske Toplice i HKD Napredak Vitez, 1999.
– “Requiem za Bosnu” – FLASH Agency Vitez 2001.
– “Nebo iznad Lijeske” – Matica hrvatska – Ogranak Zenica, 2005.
Dobitnik nagrade «Ranko Marinković» zagrebačkog «Večernjeg lista» za priču za 2003. godinu i književne Nagrade za kratku priču „Petar Miloš“.

Oglasi
LM