viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.02.24 @ 13:09

U organizaciji Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak i “Dobra knjiga” Sarajevo, roman “Zaključana vrata: Sutješki monolozi” autora Željka Ivankovića bit će predstavljen u četvrtak, 7. ožujka 2024. godine u 19,00 sati u Bosanskom kulturnom centru, ul. Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo.

Knjigu će, uz autora, predstaviti Alen Kristić i Mladenko Marijanović. Moderator predstavljanja je Izedin Šikalo. Roman “Zaključana vrata: Sutješki monolozi” zajednički su objavili „Dobra knjiga“ Sarajevo i Synopsis, Sarajevo -Zagreb“.

OGLAS

Književnik Željko Ivanković je rekao da se dugo pripremao za ovaj roman, gotovo osam godina, a  pisao ga je dvije godine.

OGLAS

“Meni je važan, jer govori zajedno s pričom o Varešu (a Vareš i Sutjeska su jedan kulturno-povijesni i civilizacijski prostor), o nestajanju i nestanku srednjobosanskog hrvatstva, odnosno, na tom primjeru, o nestanku, demografskom umiranju Bosne, pa i širih prostora, u zemljama u kojima smo ratovali za prostor, a sad je taj prostor pust, kuće su zaključane, a naš svijet je negdje drugdje: od Irske i Njemačke do Australije i Kanade. No, nisu to tako široko postavljeno, teme koje me zanimaju. Piščevo je da priča priču, i ja sam ovdje ispričao priču, ili nebrojeno mnogo priča u velikom mozaiku “sutjeških monologa”, podvukao je književnik Željko Ivanković.

OGLAS

Ovo je peti Ivankovićev roman. Autor predgovora Josip Mlakić ovaj roman vidi u prirodnoj cjelini (kao duologiju) s romanom „Rat i sjećanje“ za koji je Ivanković dobio Nagradu Gjalski 2016. godine.

Mlakić je zapisao da su „nakon romana „Rat i sjećanje“ koji je neka vrsta vareško-sarajevske ratne kronike, „Zaključana vrata“ sutješka kronika. Pa, ipak, to nije samo priča o ratu iz devedesetih, to je mnogo šira priča, priča u rasponu od više od 50 godina jednog socio-kulturnog ambijenta gdje se kroz priču o jednoj obitelji daje mnogo širi okvir.

Oglasi
LM