viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.11.23 @ 08:51
OGLAS

Uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u petak 24. studenoga 2023. godine temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine- Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija“ u Gradskoj vijećnici u Sarajevu održale su zajednički svečani koncert “Suzvučja/Sazvučja”, kojim su obilježile Dan državnosti pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo.

Foto: FENA

U uvodnom dijelu koncerta pozdravnim izlaganjima obratili su se predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić u ime temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine te gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

OGLAS
 class=
Foto: FENA

Koncert je istovremeno bio i čin zahvale temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine Gradu Sarajevu i Kantonu Sarajevo za podršku radu i djelovanju ovih organizacija, a naročito za odluke Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo kojima su temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine 2020. i 2023. godine proglašene organizacijama kulture od posebnog značaja za Grad i Kanton Sarajevo. Odluke o posebnom značaju temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine na svečanosti su predstavnicima ovih organizacija uručili dogradonačelnik Sarajeva Samir Avdić i premijer Uk.

OGLAS

Na programu koncerta bila su djela istaknutih bosanskohercegovačkih skladatelja, a koncert je izveo orkestar Camerata Academica pod dirigiranjem maestre Tijane Vignjević.

OGLAS
 class=
Foto: FENA

Između ostalog, orkestar je izveo “Bosansku svitu” Vlade Miloševića i svitu za obou i gudački orkestar, zatim, “Archaico” za gudački orkestar mladog sarajevskog skladatelja Tonija Toplana, i devet stiliziranih narodnih bosanskih pjesama i komponiranih pjesama koje su napisali Milan Prebanda, Cvjetko Rihtman, Asim Horozić, dvije komponirane pjesme Daria Vučića.

Poseban kuriozitet su dvije pjesme Alfreda Pordesa, sarajevskog dirigenta i skladatelja, koji je djelovao i radio početkom 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM