viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.05.22 @ 21:58

U petak, 27. svibnja 2022. u Napretkovom domu u Vitezu upriličena je neuobičajena izložba koja nosi naziv: „Stećci – svjetska baština UNESCO-a“.
Radi se o pokretnoj izložbi na kojoj su prezentirane umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO- a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Autori izložbe su Ante Vujnović, povjesničar i arheolog te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.
Predsjednica HKD Napredak podružnica Vitez, Gordana Mišković je naglasila da se HKD Napredak u svojoj 120 godišnjoj povijesti, između ostaloga, bavio i očuvanjem baštine. Malo je poznato i već je zaboravljeno da je naša podružnica pokušala utemeljiti arheološku zbirku u Malom Mošunju, gdje se nalazi i jedan stećak posebne morfologije, sarkofag i još neki dijelovi ostataka antičkog naselja Bistua nova.

OGLAS

Naime, od 1998. jedna skupina, uglavnom slikara, sustavno se bavila istraživanjem nekoliko lokaliteta u okolici Viteza. Aktivnosti na tom polju su intenzivirane posljednjih nekoliko godina i stvoreni su uvjeti da se utemelji etnološka zbirka u potkrovlju naše zgrade, a intenzivnije se na tome radi od ove godine. No, u petak smo imali prigodu vidjeti izložbu stećaka, koje je Miroslav Krleža proglasio spomenicima kulture prve vrste jedinstvenim u Europi. Ustvrdivši da Europa zapravo i nema jedinstvene spomenike kulture kao primjerice Egipat, i da samo Bosna i Hecegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija imaju spomenike, stećke. Naglasila je da nema boljeg načina da se nanovo osvijesti fenomen staćaka od dobre izložbe, a to je ono što su nam priredili Ante Vujnović i Miroslav Landeka.

OGLAS

Miroslav Landeka objasnio je da su fotografije upotpunjene i tekstualnim objašnjenjima, kako na hrvatskom tako i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku. S ovim projektom željeli smo afirmirati internacionalnu i prekograničnu suradnju i kulturnu povezanost te promovirati zajedničku kulturnu baštinu, ali isto tako cilj je njome osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju.

OGLAS

Ante Vujnović je ukratko prošao kroz simboliku svakog od 12 stećaka na izložbi koji zapravo odražavaju duh jedne epohe. On navodi da u BiH ima evidentiranih oko 60 000 stećaka i da se u novije doba nalazi još neevidentiranih nekropola, a UNESCO je prepoznao kulturno bogatstvo u 18 nekropola koje su stavljene pod zaštitu.
Glazbeno obogaćenje programa dali su učenici Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika, koji su se predstavili u najboljem izdanju, Petra Krišto na glasoviru i Stipo Ivoš na harmonici te Veronika Kolak, solo pjevanje uz glasovirsku suradnju Andree Biletić.

Oglasi
LM