viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.04.23 @ 21:24

Hrvatsko kulturno društvo ,,Napredak” podružnica Vitez povodom Međunarodnog dana dječje knjige ( 2.4.2023. godine ) večeras je u svojim prostorijama realizirao  manifestaciju za svoje najmlađe. Napretkove prostorije zahvaljujući mališanima bile su glavno kulturno središte.

Podsjećanja radi povodom Međunarodnog dana dječje knjige HKD ,,Napredak” podružnica Vitez nedavno je raspisao natječaj za poeziju i likovne radove učenika osnovnih škola Lašvanske doline s ciljem uključivanja djece u kulturno- umjetničke aktivnosti, što je i tema projekta, kojega Napretkova podružnica u Vitezu realizira još od veljače ove godine.

OGLAS

Realizacija samog projekta planirana je u nekoliko faza. Raspisani su natječaji za poeziju gdje se prijavilo 58 učenika, a na natječaj za likovne radove 62 učenika. Žiri u sastavu: Anto Zirdum, Zoran Kupreškić i Marina Alilović izlučio je 10 likovnih radova koji ulaze u uži izbor i to su (abecednim redom autora): Josip Batalija OŠ ,,Dubravica”, Amelie Ferušić KŠC „Petar Barbarić“ Travnik, Rebeka Grubešić OŠ ,,Busovača”, Marko Grgić OŠ ,,Vitez”, Lucija Jukić OŠ ,,Dubravica”, Mia Jurišić OŠ ,,Novi Travnik”, Stela Kokić OŠ ,,Busovača”, Eva Matošević OŠ ,,Novi Travnik”, Ena Savić OŠ ,,Novi Travnik” i Iva Velte OŠ ,,Vitez”. Treće mjesto osvojio je Josip Batalija, drugo mjesto Stela Kokić dok je prvo mjesto osvojila Ena Savić.
Na natječaj za poeziju stiglo je 58 pjesama. Žiri u sastavu: Sanja Babić Đulvat, Anto Zirdum i Mario Mlakić eurovizijskim sustavom bodovanja izlučio je 10 pjesama, koje ulaze u uži izbor i to su (abecednim redom autora): Dea Bavrka OŠ ,,Vitez”, Slaven Beljan KŠC „Petar Barbarić“ Travnik, Mia Buhić OŠ Vitez, Ivan Čović KŠC „Petar Barbarić“ Travnik, Klara Jerković OŠ ,,Vitez”, Mia Marjanović KŠC „Petar Barbarić“ Travnik, Lana Miličević OŠ ,,Novi Travnik”, Marija Magdalena Mlakić OŠ ,,Fra Marijan Šunjić” Novi Travnik, Mihaela Peša OŠ ,,Vitez” i Lena Vrebac OŠ ,,Dubravica”. Treće mjesto osvojio je Slaven Beljan, drugo mjesto Mihaela Peša, dok je prvo mjesto osvojila Lana Miličević.
Tijekom ožujka za najmlađe su realizirane pričaonice ,,Pričaj mi priču” čiji polaznici su zahvaljujući Marini Alilović i Ani Mišković svakog četvrtka imali priliku slušati najpoznatije priče, sudjelovati u korisnim radionicama te nakon toga, večeras dobiti zahvalnice za sudjelovanje. Krajem ožujka realizirana je i Književna večer poezije, kada je upriličeno darivanje knjiga za međunarodnu biblioteku poezije, koja nosi naziv ,,Anka Topić”, a kada je prikupljeno preko 100 knjiga. Tada su organizatori posebno prihvatili knjige poezije za djecu i knjige poezije žena.

OGLAS

Na koncu ovog značajnog projekta za sve, posebno za najmlađe, večerašnja završnica je uistinu bila pravo kulturno središte. Djeca su nagrađena, pohvaljena, njihovim radovima je upriličena izložba, Dječji zbor iz Osnovne škole ,,Dubravica” i Napretkov zbor su uveseljavali djecu, a na kraju je Anto Stanić, dječji pjesnik također počastio mališane svojim nastupom. Inače, Anto Stanić je pisao pjesme, romane eseje, monografije, ali je na nagovor Ante Zirduma iz Viteza priredio i jednu knjigu poezije za djecu, nakon što je negdje na nekoj promociji Zirdum čuo kako Stanić recitira svoju pjesmu Olovčica žuta.
Navedenim aktivnostima uspješno je realiziran projekt namijenjen najmlađima, a ono čega će se mnogi posebno prisjećati jeste članska iskaznica gdje je Napredak iz Viteza večeras odlučio uz plakete, knjige i druge poklone članovima iz Viteza darovati člansku iskaznicu HKD Napredak s plaćenom članarinom za ovu godinu tako da se, kada to bude zatrebalo, mogu pohvaliti da su oni članovi velike Napretkove obitelji.

OGLAS

Viteški Napredak se posebno zahvaljuje Središnjoj upravi HKD Napredak, koja je financirala projekt.

Oglasi
LM