viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.07.23 @ 19:59

U okviru projekta Povećanje vidljivosti lokaliteta kulturno-povijesne i prirodne baština Škav članovi HKD Napredak iz Viteza uz simboličnu pomoć mještana Gornje Večeriske izveli su već treću akciju uređenja lokaliteta pred glavnom špiljom na Škavu, gdje bi se trebao održati središnji dio programa povodom postavljanja info ploče, a kojom bi srednjovjekovni grad sakriven u šumi trebao biti identificiran na turističkim mapama.  

U prve dvije akcije nazočni na akcijama su uništavali šiblje, a u trećoj akciji angažiran je stroj, kako bi se sa puta, uz potok, napravio ulaz na plato ispred špilje, a koji će poslužiti i kao pozornica za razne programe u budućnosti.

OGLAS

Ovaj projekt podržala je Općina Vitez, a sastoji se iz dva dijela. Prvi je vezan za fizičko označavaje i trasiranje te speleološko i arheološko istraživanje terena, a drugi za duhovnu vidljivost putem romana Vrač i opat  Ante Zirduma u kojemu je radnja smještena upravo na Škavu. Dio radnje romana koji se događa pred špiljom i u špilji uprizorit će se kroz koreodramu Doba Znahora i planira se izvesti prvog dana jeseni (23.9.2023.) i to na dva mjesta, prvi dio na okretištu autobusa kod česme ispod samog Škav grada u Gornjoj Večeriskoj (gdje će biti postavljena info ploča), a drugi pred samom špiljom.  

OGLAS

Ova posljednja akcija i prva proba akustičnih mogućnosti prostora planirana je da se izvede 5.7. na blagdan Svetog Ćirila i Metoda, zaštitnika Napretka, ali je zbog loših vremenskih prognoza izvedena dva dana ranije, a na druženju u Klubu Napretka povodom ovog blagdana okupit će se veći dio sudionioka programa, gdje će se obaviti dogovor o dinamici slijedeći aktivnosti tijekom ljeta kada u Napretku nema proba.  

OGLAS

Po završetku poslova stroja već je skrojena osnovna scenografija, a sve to, najteže, uradili su Alojz Mlakić, Zoran Kupreškić, Ivica Debeljak (Špico), Anto Zirdum i vozač stroja Peša, uz pomoć Ivane Bajić, Gordane Mišković te svesrdnu potporu Pere Jerkovića. Planinari su svoj dio posla, trasiranje od špilje do žrtvenika planirali obaviti u naredni mjesec dana. Iskorištavanje ovog prostora već je uveliko započelo, članovi ženske pjevačke skupine Napredak i Rither ethno orkestar su izvršili probu akustičnih mogućnosti.
O ovoj vrijednoj akciji i svim slijedeći aktivnostima javnost će biti na vrijeme informirana.

Podsjećanja radi, u vrijeme srednjovjekovne Bosne na području Viteza se nalazio i utvrđeni grad Škav ili Bosnić. 

Pretpostavlja se da grad nije opstao, između ostalog, i zato što nije imao dobru opskrbu vodom. Pitanje vodosnadbijevanja je pored dobrog položaja za obranu bio jedan od preduvjeta da na nekom lokalitetu nikne utvrda.

Pitanje vodosnadbijevanja ovog srednjovjekovnog grada je riješeno vrlo maštovito, i svakako intrigantno, pisao je na svom blogu još 2019. Anto Zirdum.

,,Prirodna gradina, od podnožja tj. mjesta gdje se potočić Milašinovac ulijeva u Pralu do vrha, visoka je oko 150 m. Sam vrh dugi je greben od nekoliko stotina metara kojeg tvore potpuno okomite stijene i čine od njega prirodnu tvrđavu koju je trebalo samo malo dozidati. Najzanimljiviji je upravo početak tog grebena gdje se odmah uočavaju znakovi ljudskog uređivanja prirodne stijene, na kojoj su neki davni doseljenici, najvjerojatnije u 7. stoljeću podigli žrtvenik bogu Jarovitu”, pisao je Zirdum. Zirdum navodi i kako je cijelo podgrađe puno manjih pećina.

Oglasi
LM