viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
hkd napredak vitez
Vrijeme objave: 20.06.24 @ 15:12
OGLAS

Neobični književno-glazbeni festival održat će se u subotu, 22. lipnja, navode iz HKD-a Napredak Podružnice Vitez

OGLAS

Treću međunarodnu konvenciju SF & F književnosti Scavacon i Prvu smotru pjevačkih skupina veže zajednička tema, a dogaĐaj će biti upriličen u subotu, 22. lipnja u 16:30 u Vitezu. Ove godine i književnici i
glazbenici obrađuju temu vila, mitoloških bića i muza, koja nadahnjuju i književnike, i glazbenike, i slikare,a i druge umjetnike. Veže ih i mjesto izvođenja završnog dijela ovog neobičnog književno-glazbenog festivala, a to je srednjovjekovni grad Škav u Gornjoj Večeriskoj kod Viteza, navode iz HKD-a Napredak Podružnice Vitez.

Osobitost festivala
Osobitost ovog festivala leži i u činjenici da se svi programi na Škavu ili, bolje rečeno, pod Škavom, kod
ulaza u veliku špilju, kojoj se dolazi lijevim putom od okretišta autobusa na vrh Gornje Večeriske (Gradski potok), izvode bez ozvučenja, rasvjete i sličnih tehničkih pomagala.
Specifičnost ove konvencije u odnosu na slične u regiji i Europi leži u činjenici da će se za širu publiku uprizoriti dramatizacija jedne od priča o vilama zastupljenih u zborniku od 14 priča renomiranih autora iz
regije. Ove godine to je priča “U dvorani zrcala” autora Adnadina Jašarevića. Dramatizaciju i režiju potpisuje Anto Zirdum, glazbu Gordana Mišković, koreografiju Zoran Kupreškić, a izvodi dramski ansambl Napredak Vitez uz pomoć glumaca partnerske organizacije Gradskog kazališta mladih Vitez, folklorne sekcije HKD-a Napredak Vitez i Ritther ethno orkestra HKD-a Napredak, o čemu je Viteski.ba ranije pisao.

OGLAS

Svjetski dan glazbe
Budući da je priča o Kulinu banu, s kojim počinje viteška era u Europi, upriličit će se i manja izložba štitova oslikanih motivima iz fojničkog grbovnika. Predstavljanje zbornika planirano je u petak, 21. lipnja u 19:30 u Napretkovu domu, gdje će nazočiti književnici čije su priče zastupljene u zborniku, a budući da je taj dan Svjetski dan glazbe, Ritther ethno orkestar premijerno će izvesti skladbu “Vilinska zavrzlama”, kompilaciju, koju su dijelom komponirale i aranžirale profesorice glazbe Ljiljana Marić i Gordana Mišković. Cijeli se događaj realizira se pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD-a Napredak.

OGLAS

U prirodnom okruženju starog grada Škava sudjeluju:

OGLAS
  • Mješoviti zbor HKD Napredak Kreševo
  • Vokalni sastav Lašvanske dive
  • Vokalni sastav Viteški akordi
  • Pjevačka skupina Krčevljani
  • Pjevačka skupina Gornja Večeriska
  • Ženska vokalna skupina HKD Napredak Vitez.
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM