viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.09.23 @ 11:35

Laureati Međunarodnog priznanja Zlatni zmaj, koje se dodjeljuje za doprinos razvoju fantastične književnosti za 2023. godinu, su pisci i organizatori festivala Anto Zirdum, iz Bosne i Hercegovine, i Andrej Ivanuša i Bojan Ekselenski iz Slovenije, priopćio je organizacijski odbor 11. Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja.

Kako se navodi organizatori partnerskih festivala i konvencija iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i neki od prethodnih dobitnika nagrade Zlatni zmaj, su se usuglasili da se ovogodišnja nagrada podjednako dodjeli zaslužnim književnicima, urednicima i promoterima, koji više desetljeća doprinose razvoju fantastične književnosti u regiji. Njima će priznanja biti uručena u subotu 16. rujna od 20:00 sati u Kući Rista Ratkovića.

OGLAS

Organizatori navode da je Anto Zirdum predložen kao višestruko nagrađivani književnik, te kao utemeljitelj i pokretač festivala iz Bosne i Hercegovine, dok su Andrej Ivanuša i Bojan Ekselenski, predloženi kao pisci i organizatori festivala koji su najzaslužniji za opstanak i razvoj znanstvene fantastike i fantazije u Sloveniji, te da isti imaju više objavljenih romana i brojne priče u zbirkama širom regije.

OGLAS

Anto Zirdum (Derventa, 1956.) živi i stvara u Vitezu. Objavio je 20 autorskih knjiga među kojima su zbirke pjesama i priča, romani i drame od koji su višestruku nagrađivani Klupko, Brončani mač, Čuvari dostojanstva, Carski rez, Saga o dva mač i drugi. Njegov novi roman Vrač i opat, povijesna fantazija s kraja 7. stoljeća, objavljen je ove godine. Zirdum je urednik i priređivač više antologija poezije i proze autora iz regije. Sa pjesmama, pričama, i esejima je zastupljen u više od 40 regionalnih zbirki i antologija. Poezija i proza mu je prevođena na engleski, njemački, makedonski, italijanski, mađarski i slovenački jezik. Idejni je tvorac i organizator festivala Scavacon koji se održava u Vitezu. Član je predsjedništva Društva pisaca u BiH, te član Nadzornog odbora Hrvatskog književnog društva Napredak, podružnica Vitez u čijoj organizaciji se održavaju i Dani Marka Martinovića Cara, koji su ove godine zakazani za period od 20. do 23. rujna. Jedan je od članova inicijativnog odbora za osnivanje Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji je pokrenut u Crnoj Gori, gdje je redovni sudionik sa pričama u festivalskim zbirkama i povremeni član žirija.

OGLAS

Andrej Ivanuša (Maribor, 1958.) slovenački pisac, esejista, urednik, filatelista, fotograf. Suradnik je revije SUPERNOVA, koju izdaje Celjsko književno udruženje. Objavio je 12 knjiga među kojima su romani za djecu Čudnovata putovanja Zeke Rona (2002), SF roman Rheia (2007), roman fantazije Vilindar (2007), SF roman Svetodrev (2011), kao i zbirka kratkih SF&F priča Na rubu svijeta (2016) i zbirka fantastičkih priča za djecu Lešnikarji (2021). Priče su mu zastupljene u različitim edicijama u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, a neke su prevedene i na engleski jezik. Pored knjiga i priča objavljuje članke za različite revije i časopise u Sloveniji (više od 1.500 članaka) uglavnom iz oblasti slovenske mitologije, računarstva, filatelije i povijesti novca. Fotografije su mu objavljene u različitim knjigama i drugim edicijama.

Bojan Ekselenski (Celje, 1964.) je autor više romana koji su objavljeni u Sloveniji, među kojima su Vitezovi i Čarobnjaci, Pećina tajni, Indigo novi svijet, Magijska Gimnazija Ljubljana. Autor je brojnih priča objavljenih u zbirkama i antologijama širom regije, od kojih su neke prevedene na njemački, engleski, hrvatski i srpski jezik. U nekoliko stvari je bio prvi u Sloveniji (prva epska fantazija, prva web stranica književnog projekata, prvi fanzin projekta…). Urednik je časopisa za spekulativnu fikciju Supernova, i predsjednik Celjskog književnog udruženja i osnivač Festivala fantastične književnosti Fanfest, koji se već sedam godina održava u tom gradu.

Organizator 11. Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji se održava od 14. do 17. rujna u Bijelom Polju je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje i institucionalni partner Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije.
Kako se navodi ovogodišnje izdanje festivala će imati 30 programa među kojima književne promocije, svečana uručenja nagrada, likovne izložbe, radionice robotike, filmske projekcije i mini sajam knjiga. Na festivalu će biti promovirano i deset vlastitih izdanja, a očekuje se prisustvo više od 40 sudionika iz svih država bivše Jugoslavije i Njemačke.

Oglasi
LM