viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.02.24 @ 17:46

Elektricitet u kosi može vrlo lako pokvariti i najbolju frizuru, a posebno tokom zimskih mjeseci, kada suh i vlažan zrak te nagle promjene temperature stvaraju dodatni statički elektricitet. Međutim, postoji nekoliko načina kako zadržati prekrasnu frizuru i riješiti se elektriciteta u kosi. Frizerka Enisa Raonić je za „Avaz“ podijelila nekoliko savjeta.

Hidratacija kose

Do elektriciteta u kosi dolazi zbog naglih temperaturnih promjena pri prelasku iz toplih prostorija u one hladnije. No, temperaturni obrati nisu jedini uzrok elektriciteta u kosi. Ponekad je uzrok elektriciteta oštećenost kose. Ako je naelektrizirana kosa razlog tome što kosu stalno vežete u rep, uvijate ili peglate, vrijeme je da razmislite o nekom drugom rješenju.

OGLAS

– Jako je važno da kosa bude hidrirana, zato se trudite da koristite hidratatne šampone i regeneratore. Ono što također može pomoći jeste nanošenje ulja na krajeve kako bi smanjili statički elektricitet, ali i proizvoda koji su formulirani upravo za rješavanje problema elektriciteta – objasnila je Raonić.

OGLAS

Dodala je da je jako važno koristiti češljeve i trake za kosu od prirodnih materijala poput drveta ili metala, jer plastika može doprinijeti statičkom elektricitetu, kao i redovno četkati kosu kako bi raspršili statički elektricitet.

OGLAS

Ne prati prečesto

– Često pranje kose može ukloniti prirodna ulja s nje, čineći je podložnijom statičkom elektricitetu, tako da je poželjno smanjiti broj pranja. Također može pomoći i ovlaživač zraka u prostoriji u kojoj boravite kako bi održali optimalni nivo vlage što može pomoći u smanjenju ovog problema – kazala je Raonić.

Obično se elektriziranje kose događa prilikom skidanja zimskih kapa ili marama. Zima, kao što je rečeno, pogoduje elektricitetu kose. Savjet je da kada kupujete kape odlučite se za prirodne proizvode. Vuna je najoptimalnija, bez primjesa elastina ili sintetike, a svilene marame su savršen izbor.

Na elektricitet nije moguće potpuno utjecati, ipak primjenom pomenutih savjeta elektricitet se može svesti na minimum. Tajna je u adekvatnom pranju i održavanju kako kose, tako i pribora kojim se kosa tretira. Poanta je u dohrani i hidriranju kose. Uz malo truda i minimalno ulaganja, možete zasijati potpuno novim sjajem. 

Oglasi
LM