viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 18.10.23 @ 12:00

Često se topli napitak smatra ljekovitim za razne respiratorne bolesti, poput prehlade ili gripe, a i studije pokazuju da topla pića mogu pomoći ublažiti simptome poput curenja iz nosa i upale grla. Ipak, kad je o kavi riječ, stvari nisu tako jednostavne, a jedan od najvećih razloga je taj što nas ona drži budnima, a kada je bolesno, tijelo treba odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virusne infekcije

– Kofein je stimulans i, iako vjerovatno neće imati puno utjecaja na lijekove koje možda pijete, njegova stimulativna priroda može biti kontraproduktivna – kaže profesor epidemiologije Škole javnog zdravlja na Univerzitetu Tulane u Nju Orleansu Suan Hasig (Hassig).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– A kada imate posla s virusnom infekcijom, stvarno se trebate dobro odmoriti. Naime, san tijelu pomaže da se izbori i oporavi od virusa, a budući da je svrha kave da nas drži budnima, može nam otežati spavanje koje nam je tada potrebno. Isto vrijedi i za energetska pića, koja često imaju više kofeina od šalice kave – kaže Hasig.

Previše kofeina može biti loše za vas i kada ste najzdraviji, rekao je Hasig, a kada se pije u velikim količinama, kava nas može i dehidrirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Također, budite oprezni kada konzumirate kofein jer, osim što dehidrira, ima i blagi diuretski učinak – rekao je za HuffPost predstojnik Odjela za integrativnu medicinu i nutricionističke nauke iz Filadelfije, dr. Danijel Monti (Daniel).

Blaga dehidracija

Imajte na umu da to ipak ne vrijedi za svakoga: nedavna istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno piju umjerenu količinu kave ne dehidriraju zbog nje, već do blage dehidracije dolazi kod onih koji nisu navikli na kofein i piju ga puno odjednom.

Dakle, ako inače ne pijete kavu, nije dobra ideja kada ste prehlađeni ili imate gripu odjednom kuhati pun lonac. Umjesto toga, važno je hidratizirati se vodom. A ako zbog bolesti povraćate ili imate proljev, posebno je važno paziti na hidrataciju (vodom, ne kavom).

-Hidracija može biti zabrinjavajući faktor ako je bolest ozbiljna i riječ je npr. o težoj gripi – rekao je liječnik i dodao da tada kava nije dobra jer može i uznemiriti želudac.

Neke infekcije poput gripe mogu uzrokovati i gastrointestinalne simptome, a pogoršanje cijelog tog sistema od želuca do crijeva jednostavno nije dobra ideja.

U tom slučaju savjetuje da preskočite i jutarnju šalicu.

Čajevi i juha

– Inače nema ničeg lošeg šalici kave, posebno u prvoj polovini dana jer može spriječiti i glavobolje te pomoći da se pokrenemo, ali treba biti umjeren i dovoljno se odmarati. Vrlo je važno uvijek, a posebno u bolesti održavati dobar nivo hidratacije, a najprikladniji su obična voda i prirodni sokovi – kaže Hasig, kao i vrući biljni čajevi i topla juha.

Oglasi
LM