viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 02.07.23 @ 07:35

Jedan od najčešćih znakova raka dojke je pojava kvržica, ali liječnici zapravo navode da postoji još nekoliko drugih znakova osim promjena na dojkama koji bi mogli biti pokazatelj ove vrste raka.

Prema organizaciji za prevenciju bolesti “NHS health check” jedan tihi simptom raka dojke možete uočiti dok nanosite dezodorans. Naime, kvržica ili bol na području vašeg pazuha može biti znak da imate ovu vrstu raka. To je zato što tkivo dojke ponekad dođe i do područja pazuha.

Osim toga, kvržica može značiti da se rak dojke proširio na limfne čvorove u vašem pazuhu. Također, morali biste obratiti pažnju na druge simptome kao što su suhi kašalj, jake glavobolje i neočekivani gubitak težine.

Liječnica Zoe Williams ističe da rana dijagnoza kod raka dojke može napraviti veliku razliku odnosno kada se bolest liječi u najranijoj fazi, šanse za preživljavanje su iznad 98 posto.

Zato liječnica Williams navodi da je bitno da se redovno radi samopregled dojki, a potiče i na redovnu kontrolu u zdravstvenim ustanovama gdje će se mamografijom utvrditi imate li rak dojke. Ovo se posebno ističe za one, čiji su članovi obitelji također bolovali od raka.

Oglasi