viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 17.10.23 @ 14:07

Među planinskim vrhovima i šumama Bosne i Hercegovine skrivaju se prava čuda prirode – preko 700 godina stara stabla munike i crni borovi do 500 godina starosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srcu Bosne i Hercegovine, skriva se pravo prirodno blago koje oduzima dah i vodi nas kroz vjekove. Govorimo o stablima crnih borova i munika, čudesnim stablima koja s ponosom krase ovu predivnu zemlju. Začuđujuće je koliko su ova stabla drevna, neki od njih sežu i do 500 godina unatrag, čineći ih pravim svjedocima povijesti i prirodnim čudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borci za opstanak u vremenskim neprilikama i vjekovima promjena, stabla crnih borova (Pinus nigra) rastu u planinskim regijama Bosne i Hercegovine. Njihova snažna i elegantna pojava čini ih neizostavnim dijelom pejzaža, a u isto vrijeme, svjedocima vremena. Ovi borovi postali su ikona, a brojni znalci prirode dolaze ovdje kako bi očuvali i divili se njihovoj dugovječnosti.

No nisu samo crni borovi oni koji plijene pažnju. U dubokim šumama Bosne i Hercegovine možete pronaći i muniku (Pinus heldreichii, u engleskoj literaturi poznato i kao “bosanski bor“ – vječno endemsko stablo starije od 700 godina! Munika je značajna ne samo po svojoj dugovječnosti, već i zbog svog ljekovitog djelovanja. Udisanje njezinog polena ima nevjerojatan terapijski učinak, pogotovo kod osoba koje imaju problema sa respiratornim sistemom i alergijama. Sazrijevanje njihovih bobica traje više od godinu dana, što ih čini posebnima i vrlo cijenjenima u svijetu botanike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova drevna stabla podsjećajući nas koliko dugo je priroda trajala prije nas, te koliko će dugo trajati nakon nas. Kao takva, nisu samo simbol dugovječnosti već i inspiracija da očuvamo prirodni svijet za buduće generacije, počevši od sada! 

Oglasi
LM