viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.08.23 @ 08:23
OGLAS

Ukoliko ujutru pokušavate da ustanete sat vremena ranije, a onda kada zazvoni alarm samo ga odgodite, nemojte biti previše strogi prema sebi. Iako se smatra da su najuspješniji ljudi ranoranioci ne žurite sa zaključcima.

OGLAS

Prema sve većem broju istraživanja, kvalitetan san je jedini uvjet da biste tokom dana bili produktivni, piše Danas. Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu pratili su obrasce spavanja kod 61 studenta, koji su radili puno radno vrijeme na Harvard College tokom 30 dana.

Iako su svi studenti spavali otprilike isti broj sati, oni koji su išli na spavanje i budili se u različita doba tokom tjedna češće su pokazivali slabije rezultate u izvršenju svojih obaveza u odnosu na one koji su se pridržavali istog rasporeda spavanja. Rezultati ukazuju na to da je odlazak na spavanje i buđenje otprilike u isto vrijeme pozitivno povezano sa dobrim akademskim rezultatima, navode autori studije. Ostala istraživanja podržavaju značajne zdravstvene prednosti redovnog rasporeda spavanja. U 2018. godini, istraživači sa Baylor Univerziteta su proveli slično istraživanje navika spavanja među studentima dizajna enterijera. Ono što su pronašli nije bilo iznenađenje: što je raspored spavanja studenata bio neredovniji, to su se lošije nosili sa zadacima tokom tjedna. Dakle, ako vam ustajanje u zoru zvuči kao mučenje, poslušajte svoje tijelo i podesite alarm na vrijeme koje je za vas podnošljivije – i pridržavajte se tog rasporeda tokom cijelog tjedna. Zdravlje i efikasnost idu ruku pod ruku, a kvalitetan san je ključna karika ovog lanca.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM