viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.05.23 @ 17:03
OGLAS

Teško je zamisliti moderni život bez pristupa rashladnim uređajima. Ne samo da oni čine kupnju namirnica mnogo lakšom za planiranje, mogućnost zamrzavanja hrane i ostataka omogućuje nam da iskoristimo velike popuste i smanjimo bacanje hrane. Osim toga, posjedovanje zamrzivača znači da doslovno možete uživati ​​u omiljenoj hrani kad god poželite.

Ali koliko god zamrznuta hrana bila divna, ona ima svoje granice i rok trajanja. Određenu hranu možete zamrznuti, ali rezultati neće biti sjajni. Pravilno pohranjena, većina hrane će biti savršeno ukusna od mjesec dana do godinu dana — ali nakon toga, trebali biste biti oprezni osim ako žudite okusom pokvarene hrane, piše Life Hacker. Evo znakova koji pokazuju da je prekasno da se vratite ostacima svoje zamrznute hrane:

OGLAS

Provjerite izgled

OGLAS

Vaši prvi pokazatelji da će hrana koju ste upravo izvadili iz zamrzivača okovanog ledom biti razočaravajuća su njen izgled i boja. Ovdje slijedite svoju intuiciju: ako izgleda normalno nakon odmrzavanja, sigurna je za jelo, ali ako ne izgleda onako kako se sjećate ili kako očekujete da će izgledati, vjerojatno neće biti baš dobrog okusa. Evo na što treba paziti:

OGLAS

Meso: Crveno meso poput odrezaka polako će izgubiti tu bogatu crvenu boju i postati sivo ili smeđe.

Povrće: Povrće koje je predugo bilo u zamrzivaču bit će blijedo, njegove živo zelene i crvene boje će izblijedjeti, ostavljajući gotovo mliječni izgled.

Piletina: Pileće meso obično ne mijenja boju ako se predugo zamrzne, ali u nekim slučajevima može pobijeliti. Dosljedniji znak da nećete uživati ​​u odmrznutoj piletini jesu kosti, koje mogu postati tamne s pretjeranim smrzavanjem.

Voće: Mnoge će vrste voća potamniti ili posmeđiti nakon što je predugo bila u zamrzivaču. Također može izgledati smežurano i naborano zbog dehidracije uzrokovane smrzavanjem.

Riba: Ako su rubovi vaše ribe postali bijeli ili sivi, predugo je bila unutra .Konačno, ako je vaša zamrznuta hrana obložena slojem ledenih kristala, najvjerojatnije je zamrzivač bio postavljen na prenisku temperaturu, što znači da je voda u njemu izvučena na površinu.

Test mirisa

Čak i ako vaša zamrznuta hrana izgleda dobro ili ste voljni ignorirati njezin izgled, sljedeći test mirisa. Ovo bi trebalo biti prilično instinktivno: ako loše miriše, vjerojatno želite jesti tu hranu. Ali prezamrznuta hrana koja je još uvijek sigurna za jelo obično ne miriše pokvareno – samo čudno.Hrana često ima miris “plastike”, ili hrana jednostavno miriše ustajalo kad je odmrznete. Ako vaš zamrzivač ima miris uzrokovan prijašnjim problemima kao što je privremeni gubitak struje, vaša zamrznuta hrana može apsorbirati taj miris tijekom vremena, čineći je neprijatnom čak i ako je u redu za jelo. A ako vaša zamrznuta hrana miriše poput druge hrane u zamrzivaču, nešto nije u redu s procesom hlađenja hladnjaka.

Postoje li problemi s teksturom?

Naposljetku, čak i ako vaša zamrznuta hrana izgleda i miriše dobro, njezina tekstura daje konačnu naznaku hoće li je biti ugodno jesti:

Povrće: Povrće koje nađete umotano u mraz u stražnjem dijelu zamrzivača moglo bi imati sluzav premaz čak i ako izgleda dobro.

Meso: Meso koje ima kožastu teksturu neće biti izvrsnog okusa.

Mliječni proizvodi: Zamrzavanje mliječnih proizvoda gotovo nikad ne funkcionira, ali ako ste ih probali zamrznuti, postoji velika vjerojatnost da će imati suhu i zrnastu teksturu umjesto kremaste kakvoće koju očekujete. Za stvari kao što je sladoled koji je namijenjen za zamrzavanje, siguran znak da će imati čudan okus je sloj ledenih kristala na vrhu.

Riba: Riba može imati sluzavu teksturu koja znači da nećete uživati ​​u njoj (to također može ukazivati ​​na rast bakterija tijekom procesa odmrzavanja, stoga nemojte riskirati). Riba koja je predugo bila zamrznuta također može biti lagana, jer je iz nje izvučeno previše vode, što će rezultirati žilavom, suhom ribom.

Voće: Voće koje je predugo bilo zamrznuto može postati kašasto nakon što se odmrzne i pretvoriti se u neprivlačan nered.

Kruh: Ako se vaš odmrznuti kruh vrlo lako raspada, predugo je bio u zamrzivaču i vjerojatno neće imati dobar okus, čak i ako se ne raspadne.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM