OGLAS
Vrijeme objave: 24.08.23 @ 13:23
OGLAS

Mnogo je dobrobiti povezanih s konzumacijom kave kada je u pitanju gastrointestinalni trakt, tvrdi gastroenterologinja, dr. Sunana Sohi. Piće se ocrnjuje, ističe, zbog količine kofeina i ako je dosta zašećereno, ali se u medicini koristi stoljećima. Kava utječe na razinu želučane kiseline na više načina. Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu suočiti s problemima, npr. dispepsijom, što je u osnovi probavna smetnja. No, ona se može lako riješiti izbjegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šalici omiljenog napitka uz hranu, kaže Sohi. Sama kava je kiselo piće. Kofein potiče proizvodnju hormona gastrina, koji je odgovoran za proizvodnju želučane kiseline. Iako potonji spoj pomaže u pokretanju procesa probave, on također povećava kiselost u želucu. Konačno, fenoli, spojevi koji se nalaze u kavi, također doprinose razini kiselosti crijeva, piše ordinacija.hr.

OGLAS

Kava ima pH vrijednost od oko 5, dok naša želučana kiselina ima pH oko 2, što ju čini kiselijom. Kao rezultat toga, naš bi želudac, koji je usput ispunjen i sluzi koja ga štiti, trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kave, objasnila je gastroenterologinja, dr. Supriya Rao iz Bostona. Međutim, zapravo sve ovisi o pacijentu. Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želučane kiseline, ali kava proizvodi više. Dakle, ako se osjećate napuhano ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste popili kavu na prazan želudac, imate problem s tim, objasnila je Sohi. Tu je teoriju potvrdilo i nekoliko studija, uključujući i onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kava može pridonijeti opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove žgaravicu. Pojednostavljeno rečeno, ispijanje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veće razine tekućine ne uzrokuju nikakve probleme mnogim ljudima, ali kod nekih mogu uzrokovati nelagodu. Ako spadate u tu skupinu, ali se ne možete odreći svog prvojutarnjeg kofeinskog napitka, pokušajte ipak u njemu uživati uz koji zalogaj hrane koja u tom slučaju služi kao amortizer.

Budući da je dokazano da stimulans pridonosi višim razinama proizvodnje želučane kiseline, šalica kave bez kofeina bila bi bolji izbor jer dovodi do manjih količina gastrointestinalne tekućine. Odabir tamnog zrna umjesto svijetlog mogao bi pomoći vašem želucu, jer ima manje kiselosti. Proces prženja tamnijih zrna je dug, tako da gube puno kiseline, objasnila je Rao. Cold brew također je opcija niže kiselosti, barem prema istraživačima sa Sveučilišta Thomas Jefferson. Hladno kuhane kave na sve tri temperature prženja bile su nešto manje kisele nego njihove vruće kave. Kako se temperatura prženja povećavala, ukupna tvitabilna kiselost (TA) svih kava se smanjivala. S povećanjem temperature prženja, primijećeno je da se povećanje razlika u TA između hladne i vruće kave lagano povećava, što ukazuje da prženje utječe na procese ekstrakcije, stoji u studiji. Ako imate problema s dispepsijom nakon što ste popili kavu na prazan želudac, možda je najbolja opcija odabir potpuno drugačijeg kofeinskog napitka. Zeleni čaj i crni čaj također imaju puno prednosti. Sadrže manje kofeina, pa su i manje kiseli.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM