viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 18.10.23 @ 11:12

Kelly Johnson-Arbor toksikologinja i medicinska direktorica Nacionalnog centra za trovanje za vitamin B17 kaže sljedeće: “Ovaj vitamin zapravo sadrži amigdalin, koji se razlaže u cijanid u ljudskom tijelu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako se vitamin B-17 ponekad reklamira kao alternativni tretman za teške bolesti, češće ga prepoznajemo kao moćan otrov zbog stvaranja cijanida. Zabilježeni su ozbiljni, čak i fatalni slučajevi zbog uzimanja ovog vitamnina”, upozorava liječnica, a prenosi Yahoo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurkuma bez piperina

Kurkuma se koristi kao prirodni lijek protiv upala, infekcija i drugih zdravstvenih problema. Glavni aktivni sastojak kurkume, kurkumin, se slabo apsorbira u ljudskom gastrointestinalnom traktu, tako da se pipern (sastojak crnog papra) često dodaje formulacijama kurkume, kako bi se poboljšala njena apsorpcija.

U jednoj studiji, kurkumin nije bio detektiran u krvi ljudi kada se uzimao samo na usta, ali dodavanje piperina povećalo je bioraspoloživost za 2.000 posto. U biti, ako ljudi uzimaju kurkumu bez piperina, tijelo je ne apsorbira. Srećom, mnogi preparati s kurkumom sadrže i piperin kao sastojak, objašnjava dr. Johnson-Arbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željezo

Dok suplementi željeza mogu biti od koristi osobama s anemijom, korist ovog suplementa brzo opada za žene nakon 50 godina. Pritom, ovaj suplement može povećati rizik od Alzheimerove i srčanih bolesti pa se savjetuje da ga izbjegavate nakon 50. rođendana.

Željeza ima u nekim vrstama mesa, lisnatog povrća, graha i orašastih plodova, navodi dr. Jacob Hascalovici.

Vitamin B3

“Vitamin B3 je poznat kao niacin. Koristi se za kontrolu razine kolesterola kod pacijenata s poviješću kardiovaskularnih bolesti. Međutim, on povećava rizik za razvoj niskog krvnog tlaka, što je štetno. Uzrokuje zamućenje vida povećanjem tekućine u očima. Pored toga, niacin izaziva umor, mučninu i dijareju“, kaže dr. Jordyn Mastrodomenico.

Folna kiselina

Liječnici folnu kiselinu obično preporučuju trudnicama, ali dr. Mastrodomenico upozorava da s njom treba biti oprezan.

“Folati se ne preporučuju ženama u postmenopauzi jer smanjuju razine plazme i pojačavaju valunge. Generalno, folna kiselina izaziva probavne smetnje poput mučnine, plinova, boli u trbuhu i nadimanja. Kod nekih ljudi izaziva potpuni gubitak apetita, što dovodi do neravnoteže elektrolita i neuhranjenosti. Folati također povećavaju rizik od razvoja poremećaja spavanja i pamćenja”, upozorava.

Oglasi
LM