viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 10.07.23 @ 09:23

Bilo da se radi o drhtavici ili curenju vode iz nosa, čini se da naše tijelo, čim se vratimo s odmora, reaguje negativno. Međutim, jedan zdravstveni stručnjak je primijetio da je “efekat razočaranja” mnogo češći nego što mislimo te pojasnio kako ga izbjeći kako se ništa ne bi dogodilo.

Doktor Suhail Hussain, liječnik opće prakse, rekao je za Daily Record: “Kada je tijelo naviklo da funkcionira na visokim nivoima hormona stresa kortizola i adrenalina i oni naglo opadaju, naš imunološki sustav je izložen i tada smo skloni manjim zarazama i pretjeranom umoru”.

“Bolovi u mišićima se također povećavaju – adrenalin povećava napetost mišića, pa zamislite gumicu koja je uvijek zategnuta, što se događa kada je pustite?”, naveo je.

Efekat otpuštanja vjerovatno će nas pogoditi nakon intenzivnog radnog tjedna. Ipak dr. Hussain je rekao da možete izbjeći da se to dogodi laganim uklanjanjem stresa.

“Možete pokušati umanjiti utjecaj ‘efekta iznevjerenosti’ tako što ćete polako ‘skidati’ stres. Umjesto da se srušite i samo sunčate, pokušajte da zadržite malo aktivnosti na odmoru ili određeni stupanj vježbe, tako da ne dođe do masovnog smanjenje razine hormona stresa, što znači da možete dozvoliti tijelu da se polako aklimatizira”, rekao je.

Međutim, ako vam se tijelo “gasi” ubrzo nakon što odete na odmor, savjetovao je da potražite i znakove kroničnog stresa.

“Stalno trčanje pod visokom razinom stresa je jako loše za vas. To dovodi do navedenih problema, ali i dugoročnih posljedica, kao što je stvaranje plaka u arterijama, što dovodi do moždanog udara, depresije i anksioznosti, pa čak i ovisnosti”, pojasnio je.

Oglasi
LM