viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.09.23 @ 10:59
OGLAS

Već je odavno poznato da san utječe na gotovo sve što se događa u organizmu te da je ključna komponenta za dobro psiho-fizičko stanje; a prema novom istraživanju objavljenom u tisku ”Scientific Reports”, još jedan razlog da bolje pripazimo kako i koliko spavate je – zdravlje srca.

OGLAS

Proučavali podatke

Za svoju su studiju o vezi između spavanja i zdravlja srca istraživači sa Univerziteta Južna Florida proučavali podatke o raznim navikama spavanja 7.000 odraslih Amerikanaca kojima su redovno radili i pretrage srca. Također, učesnici istraživanja su preko noći nosili uređaj zvan ”actigraphy”, koji prati aktivnost i cikluse spavanja, a svako su jutro prijavljivali i koliko su zadovoljni spavanjem i odmorom protekle noći te koliko su dan prije bili budni preko dana. Rezultati studije potvrdili su da je za očuvanje zdravlja srca jedan od najvažnijih faktora redovno i kvalitetno spavanje te da veći problemi sa spavanjem (kao što je npr. nedovoljno sna) mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje.

OGLAS

-Naši nalazi pokazuju koliko je važnost da se razni zdravstveni problemi posmatraju uz navike spavanja – rekao je glavni autor studije dr. Sumi Li (Soomi Lee). A iako se mislilo da su nekim srčanim bolestima sklonije žene nego muškarci ili obrnuto, istraživači su primijetili da spol učesnika nije utjecao na korelaciju između zdravlja srca i sna. Ukratko, kako biste srce održali zdravim, trebate pripaziti na svoje navike spavanja koje vam treba biti prioritet, te sebi svake večeri osigurati idealne uvjete za kvalitetan odmor; bez svjetla, monitora ili buke; prenosi ”Mind Body Green”.

OGLAS

Raspored spavanja

OGLAS

-Dobro je što postoje mnogo stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da uvijek dobro spavate; od redovnog rasporeda spavanja, pa do smanjenja vremena pred ekranom, naročito neposredno prije spavanja, kao i uzimanje dodatnog melatonina u obliku dodatka prehrane – napisali su autori studije, dodavši i kako dobar san ne utječe samo na naše sposobnosti i raspoloženje preko dana već će od njega dugoročno i srce imati koristi, piše Večernji.hr.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM