Određene greške u ishrani mogu nenamjerno dovesti do debljanja i pogoršanja upale. Među njima su ispijanje kave prije doručka, nedovoljna konzumacija hrane i jedenje “golih ugljikohidrata”.
Nekoliko uobičajenih grešaka u ishrani, kao što je početak dana sa šoljicom kave prije jela, nedovoljno konzumiranje hrane tokom dana i uživanje u “golim ugljikohidratima” (hrana bogata ugljikohidratima bez adekvatnih proteina ili vlakana) mogu imati neželjene posljedice. Ove navike mogu dovesti do debljanja i pojačane upale. Naši nivoi kortizola su povišeni kada se ujutro probudimo. Kava ih povećava na prazan želudac što dovodi do nereguliranog šećera u krvi i upale. Stoga se preporučuje da dan započnete doručkom s visokim sadržajem proteina prije nego popijete kavu. Nedovoljan unos hrane tokom dana može biti kontraproduktivna greška u dijeti koja često rezultira debljanjem i pojačanom upalom. Kada tijelo stalno gubi esencijalne hranjive tvari i kalorije, ono to doživljava kao oblik gladovanja, što ga potiče da uspori metabolizam. Nutricionisti ističu da morate jesti dovoljno kalorija i nutrijenata da podmirite svoje dnevne potrebe ili će vaše tijelo zadržati višak kilograma. Uživanje u “golim ugljikohidratima”, koji su hrana bogata ugljikohidratima, a kojoj nedostaje dovoljno proteina ili vlakana, može nenamjerno doprinijeti debljanju i pojačanoj upali. Posebno prerađeni i rafinirani ugljikohidrati, koji mogu uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi praćene brzim padovima. Ove fluktuacije izazivaju glad i žudnju, što često dovodi do prejedanja i, posljedično, debljanja. Ugljikohidrati koji nisu upareni sa mastima i proteinima su noćna mora za vaš šećer u krvi i metabolizam.
Izbjegavanje ovih zamki je od vitalnog značaja za održavanje uravnotežene prehrane i smanjenje rizika od neželjenih zdravstvenih ishoda. Da biste održali zdravu težinu i smanjili upalu, ključno je osigurati da vaše tijelo dobije potrebne hranjive tvari i energiju koja mu je potrebna za optimalno funkcioniranje.