viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 30.09.23 @ 13:31

Ambrozija, uzrok tegoba kod mnogih osoba sa alergijama, počela je cvjetati. A to znači nekoliko mjeseci svrbljivih i suznih očiju, curenja iz nosa, bolnog grla, otežanog disanja i problema sa spavanjem. Iako svaka biljka ambrozije živi samo jednu sezonu, ona proizvodi jednu milijardu polenskih čestica koje mogu putovati i do 640 km putem vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje pate od alergija na ambroziju olakšanje tipično osjete tek sa prvim mrazom. Tipična alergijska reakcija na ambroziju je slična polenskoj groznici, iako neke osobe sa ovom alergijom reaguju i na unos određenog svježeg voća i povrća, poput banana, krastavaca, tikvica i dinja. Kod tih osoba javlja se svrbež i blago oticanje oko usta, što je poznato kao sindrom oralne alergije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zahtjevu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije, nadležne županijske inspekcije vrše pojačan nadzor uklanjanja ambrozije. Na osnovu karte sa ucrtanim lokacijama staništa ove visokoalergene biljke, koju je dostavilo Ministarstvo, nadležni inspektori su obišli ta mjesta, te izdali naloge za mehaničko uništenje alergene biljke na privatnim parcelama, kao i javnim površinama gdje je uočena. Kvalitativno-kvantitativnom analizom i specifičnim metodama koje se koriste u monitoringu polena drugu polovinu rujna obilježila je niska do umjerena koncentracija polena alergenih biljaka u zraku. Uvidom u narativne izvještaje koji se pripremaju ispred Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić u ovom periodu konstatiran je i polen visokoalergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) u zraku.

Zabilježene visoke koncentracije polena u zraku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednosti koncentracije polena ambrozije su se kretale u intervalu od 64 pol. zrna/m3 zraka do 65 pol. zrna/m3 zraka. Pored polena visokoalergene biljke ambrozije, konstatirane su i visoke koncentracije polena ostalih korovskih biljaka kao što su: pelin, kiselica, žara, bokvica i loboda. U tom pogledu, a u cilju sprječavanja pojave alergijskih reakcija, neophodno je mehaničko uklanjanje ambrozije, kao i sigurno odlaganje prikupljene biomase prije samog oslobađanja polena. Poželjno je također kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u Sarajevskoj županiji.

Kako umanjiti simptome?

Da biste smanjili izloženost ambroziji i simptome alergije na polen ove biljke, Američka fondacija za astmu i alergije savjetuje da poduzmete sljedeće korake:

Držite prozore zatvorenim. Koristite unutrašnje klima-uređaje koji čiste, hlade i isušuju zrak, po mogućnosti sa ugrađenim HEPA filterom. Na taj način se uklanjaju polenske ćestice iz zraka u kući. Kada su u zraku prisutne velike količine polena ili plijesni, izlazite van samo kada je to neophodno. Stope polena u zraku najviše su obično između 10 i 15 sati. Kiše i niže jutarnje temperature (ispod 10 oC) smanjuju otpuštanje polena. Poslove oko košenja trave i skupljanja lišća trebate prepustiti drugoj osobi. Također, posteljinu sušite u kući da bi se spriječilo nakupljanje ćestica polena iz vanjskog zraka. Ako morate boraviti van kuće na dane kada su prisutne velike količine polena u zraku, nosite zaštitnu masku za polen. Prije odlaska na spavanje operite kosu i tijelo da biste saprali polen i spriječili njegovo nakupljanje na jastuku.

Objavljene su i važne preporuke za građane:

Osobama koje pate od alergija preporučuje se da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine. Osobe koje pate od alergija slobodno vrijeme trebaju provoditi u okviru šumskih ili visokoplaninskih ekosustava. Poželjno je da građani izlaske planiraju i prema smjernicama i preporukama PMF-a. Osobe koje su osjetljive trebaju strogo izbjegavati područja u kojima je konstatirana ambrozija. Osobe koje su osjetljive, ako se nađu u prisustvu ambrozije, trebaju napustiti to mjesto i javiti se liječniku u slučaju reakcija. “Većinu alergijskih reakcija čine alergijski rinitis i alergijski konjunktivitis koji se uspješno liječe s antihistaminicima, lokalnim kortikosteroidnim sprejevima i kortikosteroidnim kapima za oči”, istaknula je ranije prof. dr. Dizdarević. Najvažnije je utvrditi na koju ste biljku alergični te koristiti adekvatnu terapiju. Ono što može osobama koje pate od alergija olakšati život jeste praćenje bioprognoze i polenskog kalendara.

Oglasi
LM