viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 14.10.23 @ 09:42

Redovita tjelesna aktivnost cilj je mnogima, ali u praksi često zakažemo. No, bitno je krenuti, a ako će vam tako biti lakše, vaš početni cilj ne treba biti prevelik. Primjerice, ako odlučite trčati već će 15 minuta dnevno biti dovoljno da učinite puno toga za svoje tijelo i svoje zdravlje.Tih 15 minuta u danu svi možemo odvojiti, a vjerojatnost je velika da će s vremenom vaši apetiti zajedno s vremenom trčanja rasti. No, vratimo se na spomenutih 15 minuta. U nastavku smo izdvojili sedam koristi za zdravlje koje će vam donijeti tih samo 15 minuta trčanja dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Poboljšat ćete zdravlje srca. Trčanje tjera vaše srčane mišića i pluća na jači rad, jača srce i povećava kapacitet pluća. S vremenom će vam biti sve lakše svaldavati i druge stvari kao što je primjerice penjanje stepenicama ili hodanje do odredišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Lakše ćete držati razinu stresa pod kontrolom. Trčanje je aktvnost koja pomaže u smanjenju hormona stresa, a istovremeno potiče proizvodnju hormona koji pridonse opuštanju i pozitivnom raspoloženju.

3. Brže ćete učiti i bolje pamtiti. Redovito trčanje imat će pozitivan utjecaj na dijelove vašeg mozga odgovorne za pamćenje i razmišljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Pomoći će vam u gubitku kilograma. Ako zadržite trenutne prehrambene navike, uz 15 minuta trčanja svaki dan, gubit ćete dovoljno kalorija da gubite oko pola kilograma mjesečno. Naravno, za veće gubitke potrebne su ozbiljnije aktivnosti i smanjeni unos kalorija.

5. Jačanje kostiju. S godinama može doći do gubitka gustoće kostiju, što može dovesti i doo osteoporoze. Vježbe poput trčanja imaju poziviran učinak na mineralnu gustoću kostiju.

6. Trčanje pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i razine kolesterola. Redovito trčanje pomaže u snižavanju krvnog tlaka u mirovanju, a samim time smanjuje se i rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, trčanje može povoljno utjecati na razinu zdravog kolesterola te istovremeno stimulirati enzime koji pomažu smanjiti količinu LDL kolesterola u krvi.

7. Produžit ćete životni vijek. Samo 15 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, pa tako i trčanja, može produžiti naš životni vijek i smanjiti rizik od smrt.

Oglasi
LM