viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.04.23 @ 08:39
OGLAS

Američka akademija za dermatologiju navodi da se na vašim noktima mogu vidjeti tihi znaci melanoma, raka kože. Iako je rijetko da se rak kože, uključujući melanom, razvije ispod i oko noktiju, i to se može dogoditi.

OGLAS

Prema akademiji, postoji pet znakova na koje treba obratiti pažnju na noktima, a koji mogu ukazivati na melanom.

Tamna pruga – Ovaj fenomen se može pojaviti kao smeđa ili crna traka na noktu. Najčešće se pojavljuje na velikom palcu dominantne ruke ili stopala. Međutim, može se pojaviti na bilo kojem noktu, prenosi b92.

OGLAS

Tamna koža u blizini nokta – Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, kada koža oko nokta postane tamnija, to bi mogao biti znak uznapredovalog melanoma.

OGLAS

Podizanje noktiju – Nokat koji se odvaja od kože može biti znak ove ozbiljne bolesti. “Kada se to dogodi, nokat se počinje odvajati od kože. Bijeli slobodni rub na vrhu nokta će izgledati duže kako se nokat podiže”, priopćila je akademija.

OGLAS

Pucanje noktiju – Još jedan znak melanoma može biti pucanje po sredini noktiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Izbočina ispod nokta – Obratite pažnju ako primijetite izbočinu ispod nokta. Ovaj fenomen može biti praćen trakom boja koja može biti široka i nepravilna ili tamna i uska.

“Dobra vijest je da je melanom, čak i na noktima, veoma izlječiv kada se rano otkrije”, navodi Američka akademija za dermatologiju, prenosi N1.

Zbog toga je korisno znati na šta treba obratiti pažnju i redovno provjeravati nokte, a savjetuje se da obratite pažnju i na druge manje očigledne dijelove tijela, kao što su linija kose, dio iza ušiju, tabani i šake.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM