viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.10.23 @ 10:36
OGLAS

Ako ste se pitali je li loše spavati mokre kose zato što ste zabrinuti da ćete oštetiti svoje pramenove, donosimo ne tako lijepe vijesti. Pranje kose prije odlaska na počinak može vam uštedjeti vrijeme ujutro dok se spremate na posao, ali spavanje mokre kose može donijeti više problema nego što vam može pomoći. I ne pričamo o potencijalnoj glavobolji ili ukočenom vratu. S ovim se poteškoćama ne želite susresti. Što se može dogoditi ako spavate mokre kose.

OGLAS

Spavanje mokre kose olakšava nakupljanje bakterija na vašem tjemenu. S obzirom na to da je vaša kosa vlažna i pritisnuta na jastučnicu, tjeme ne može disati, što može povećati rizik od razvoja bakterija i gljivica. Ono još neugodnije je to da one pak mogu naseliti vaš jastuk i razviti plijesan, piše ljepotaizdravlje.hr.

Razvoj prhuti

OGLAS

Bakterije na vašem tjemenu mogu uzrokovati različite upale. Primjerice, mogu poremetiti rad vaših žlijezda lojnica pa će vaša kosa biti previše masna, a može se razviti i seboreični dermatitis sa simptomima koji uključuju perut, iritaciju i svrbež vlasišta.

OGLAS

Oštećenje vlasi

OGLAS

Kosa se sastoji od keratina, a kad je mokra, keratin stvara slabije vodikove veze koje se rastežu, čineći je osjetljivijom na oštećenja. Drugim riječima, spavanje mokre kose zamotane u ručnik može dovesti do oštećenja, lakšeg pucanja vrhova i petljanja vlasi (čak i ako ste se prethodno počešljali).

Što napraviti ako operete kosu navečer?

Naravno, ako imate vremena, u potpunosti osušite kosu, ili u najmanju ruku nekoliko minuta sušite korijen kose. Ali ako ste preumorni držati sušilo u ruci, evo nekoliko savjeta za smanjenje mogućih problema: Prije odlaska u krevet, omotajte kosu u suhi ručnik od mikrofibre, a ako je vaša kosa vlažna, omotajte je (svilenom) maramom da biste spriječili direktno trljanje vaše kose i jastučnice. Dok ste pod tušem, koristite regenerator, koji pomaže smanjiti trenje, čini raščešljavanje lakšim i pomaže zatvoriti kutikulu kose. A prije spavanja, posebno ako imate suhu kosu, možete nanijeti malo kokosovog ulja kako biste smanjiti mogućnost lomljenja mokre kose. Redovito perite svoju posteljinu. Pobrinite se za to da mijenjate svoju jastučnicu najmanje jednom tjedno, a jastuk perete jednom mjesečno.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM