spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
7.9 ° C
7.9 °
7.9 °
92 %
0.9kmh
100 %
Ned
10 °
Pon
14 °
Uto
10 °
Sri
10 °
Čet
10 °

Njemačka ne priznaje vozačke dozvole iz BiH, u problemima vozači kamiona

- Oglasi -
- Oglasi -

Odlučio sam napustiti državu jer sam vidio mogućnost da kao vozač mogu bolje zaraditi u Njemačkoj. Međutim, prilikom podnošenja zahtjeva za radnu dozvolu i upućivanja u to što mi je sve potrebno, naglašeno mi je da vozačka dozvola koju sam stekao u BiH, a u kojoj piše da imam položeno i za kamion, ne može biti prihvaćena u Njemačkoj i da moram ponovno polagati i nastavu i vožnju. Nije mi preostalo ništa drugo nego da to i učinim, ispričao je za Nezavisne novine vozač iz BiH, kojeg je životni i radni put prije četiri godine odveo u Nurnberg.

Dodaje da mu nije bilo lako prihvatiti da opet mora polagati vozački ispit i da bi bilo mnogo jednostavnije da je dozvola priznata svugdje u Europi, ali je odluku o odlasku u Njemačku već donio i nije mu preostalo ništa drugo nego to i učiniti. Njegov slučaj nije jedini. Da profesionalnim vozačima iz BiH koji žele raditi u Njemačkoj nije dozvoljeno da upravljaju volanom na njemačkim putevima dok ne polože vozački ispit i u toj državi, jer Njemačka ne priznaje vozačke dozvole iz BiH, za Nezavisne u potvrdili i u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

- Oglasi -

Iako se bh. diplomacija godinama zalaže da se uspostavi međusobna suradnja sa službenim Berlinom po pitanju uzajamnog priznavanja i zamjeni vozačkih dozvola, njemačka strana ne prihvaća tu inicijativu i ne priznaje vozačku dozvolu stečenu u BiH, i to za većinu kategorija vožnje. Podsjećaju da je oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke uređena Zajedničkom deklaracijom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i prometa BiH o postupku zamjene vozačkih dozvola, potpisanom 10. veljače 2015. “Ovim je dana mogućnost zamjene vozačke dozvole kategorije A i B i potkategorije A1 bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita. S naše strane pokrenuta je inicijativa da se izvrši dopuna Zajedničke deklaracije na način da ista obuhvati i ostale kategorije (BE, C, CE, D i DE) i potkategorije (B1, C1, C1E, D1, D1E) vozačke dozvole, o čemu treba da se postigne suglasnost s nadležnim organom Njemačke.

- Oglasi -

t

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.