spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
88 %
1.3kmh
100 %
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °

Poskupjele trajektne linije u Hrvatskoj: Koliko će turisti morati izdvojiti novca za posjetu otocima

- Oglasi -
- Oglasi -

Agencija za obalni linijski pomorski promet Hrvatske priopćila je kako na snagu stupaju nove cijene prijevoza za otoke u ovoj državi, a kojima će podlijegati kako mještani tako i turisti.

Kako se navodi, novi cjenovnik utvrđen je za ukupno 24 trajektne linije, 13 brzobrodskih linija te 10 brodskih linija.

- Oglasi -

,,Kako ne bi došlo do značajnih razlika, odnosno kako bi porast cijena bio na istoj razini na svim linijama, gotovo svi brodari su međusobno uskladili svoje zahtjeve te iste postavili sa jedinstveno određenim maksimalnim povećanjem cijene po kategoriji prijevoza”, priopćeno je iz ove agencije.

- Oglasi -

Prema novoutvrđenom cjenovniku, turisti, ali i mještani otoka koji se odluče koristiti trajekte, katamarane ili brodove, morat će izdvojiti i do 8 kuna (2 KM) više. Ukoliko je u prijevoz uključeno i vozilo, tijekom sezone turisti će od danas morati izdvojiti do 16 kuna (4,15 KM) više.

Inače, novi cjenovnik utvrđen je za četiri kategorije i to za putnike starije od 12 godina, djecu od 3 do 12 godina, vozila i teretna vozila:

  • Putnici (sve osobe starije od 12 godina) – povećanje u izvansezonskom razdoblju do 4 kune, u sezonskom razdoblju do 8 kuna, a za otočane i djelatnike javnih službi do 2 kune tijekom cijele godine
  • Djeca od 3 do 12 godina – povećanje u izvansezonskom razdoblju do 2 kune, a u sezonskom razdoblju do 4 kune na trajektnim linijama te povećanje do 2 kune tijekom cijele godine na brodskim i brzobrodskim linijama
  • Vozila (uključujući i vozila javnih službi)- povećanje u izvansezonskom razdoblju do 8 kuna, u sezonskom razdoblju do 16 kuna, a za otočna vozila i vozila javnih službi do 4 kune tijekom cijele godine
  • Teretna vozila nosivosti >5,01 tone izdvojena su kao posebna kategorija vozila kojima se mijenja cjenovnik prijevoza te se predviđa povećanje cijene prijevoza po toni nosivosti i to- povećanje u izvansezonskom razdoblju do 4 kune, u sezonskom razdoblju do 8 kuna, a za otočna vozila i vozila javnih službi do 2 kune tijekom cijele godine.

Direktorica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović u ponedjeljak je za RTL Danas izjavila kako je povećanje cijena trajektnih linija bilo nužno zbog kretanja na tržištu.

,,Povećanje cijena linija je bilo nužno upravo zato što su se brodarima povećali svi troškovi održavanja. Znamo da je došlo do povećanja cijena svih sirovina: plastike, čelika, goriva itd. Povećanje je, dakle, bilo očekivano”, rekla je Vidović.

Cijene trajektnih linija nakon izmjene cjenovnika dostupne su na stranici Agencije za obalni linijski pomorski promet.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.