viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 03.01.24 @ 11:35

Štovanje Presvetog Imena Isusova osobito je proširio franjevac Sv. Bernardin Sijenski. Kao liturgijski spomen, ponajprije u franjevačkom redu, slavi se od 1530.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presveto Ime Isusovo je blagdan posvećen Gospodinu Isusu. Ime Isus, hebrejski Je(ho)sua, nadjenuo je Bog Otac svom utjelovljenom Sinu kojeg je rodila Djevica Marija, a znači „Bog je Spasitelj“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Pavao je rekao: „Ime nad svakim imenom!“ (Fil 2,9). Veliki zaljubljenik u Isusa Krista, Sv. Franjo Asiški, bio je osjetljiv za sve što je bilo u vezi s Gospodinom, a naročito na Ime Isusovo. Kad je izgovarao Isusovo ime, činio je to silnim žarom, a braću je opominjao: „Kad Njegovo ime čujete, poklonite mu se sa strahom i poštovanjem, licem do zemlje. (Neh 8,6). Ime mu je Gospodin Isus Krist, Sin Svevišnjega (Lk 1,32), koji je blagoslovljen u vjekove (Rim 1,25).“

Presveto Ime Isusovo u liturgijskim slavljima počelo se osobito štovati od XIV. st. kao liturgijski spomen, ponajprije se od 1530. slavi u franjevačkom redu. Štovanje Presvetog Imena Isusova potaknuo je Sv. Bernard iz Clairvauxa, a najveći promicatelji bili su Sv. Bernardin Sijenski, Sv. Ivan Kapistran i Sv. Leonardo de Porto Maurizio. Sveti Bernardin Sijenski podizao je zastavu s natpisom IHS, a kasnije se taj ukras klesao u kamen i urezivao u drvo. Sveti Bernardin i Sv. Ivan Kapistran nosili su sa sobom monogram Presvetog Imena Isusova po naseljima u kojima su propovijedali i u tom znaku blagoslivljali bolesnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događala su se brojna čudesa i ljudi su se klanjali pred znakom Imena Isusova. Zbog toga je čak pokrenut postupak protiv Sv. Bernardina pred sudištem pape Martina V. Kapistran je uspio ne samo obraniti Sv. Bernardina na tom sudu već je i sam papa Martin V. odobrio i pomagao, a i sudjelovao u procesiji s drvenom pločicom s Presvetim Imenom Isusovim, koja se čuva u bazilici Santa Maria u Aracoeli u Rimu.

Blagdan Imena Isusova uvršten je 1721. u glavni kalendar Crkve, a reformom pape Pija X., slavi se na današnji dan, 3. siječnja. Presvetom imenu Isusovu posvećene su mnoge župe, crkve i kapele kko diljem svijeta.

Oglasi
LM