viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.04.24 @ 10:43
OGLAS

Papa Pio XI. potvrdio je službeno njezino štovanje 21. prosinca 1927. U dokumentu proglašenja blaženom piše da je njezino štovanje odobreno gledajući „na naše vrijeme, u kojem se toliko želi sjedinjenje istočnih kršćana s rimskom Crkvom“.

Ova je blaženica rođena 25. studenoga 1493. u selu Relezi u Crnoj Gori. Na krštenju je dobila ime Katarina, a prezivala se Kosić. Jedan životopisac, dominikanac o. Serafin Razzi, piše ovako: „Roditelji su joj bili kršćani, ali raški pravoslavci, koji se u mnogim stavovima ne slažu s rimskom Crkvom.“ Bili su to čestiti, siromašni seljaci, kojima je malo stado ovaca bilo sva imovina. Njezini suvremenici ističu da je Katarina bila djevojčica izvanredne tjelesne ljepote, ali u tom se lijepom tijelu krila još ljepša duša, blaga, čedna, prijazna i nevina.

OGLAS

Prvi posao koji je obavljala bio je pastirski. U gorskoj je prirodi tada doživjela ljepotu stvorenja. Bog je djevojčicu Katarinu Kosić odabrao za sveticu. Njezinoj se nevinoj duši želio u većoj mjeri objaviti i povuči je za sobom. Zato joj je kao pastirica, dok je čuvala stado, dao da ugleda Isusa, najprije kao dijete, a zatim kao patnika na križu. Viđenje je u njoj ostavilo silan dojam, ali ne samo to već i želju da pođe u Kotor i ondje vidi one lijepe slike Isusove, o kojima joj je majka pripovijedala.

OGLAS

Roditelji su se tome usprotivili, jer su se bojali da bi im kćerka ondje i ostala. No on nije imala mira – u biskupski ju je grad vukla neka nepoznata sila. Kada joj je otac umro, majka je popustila pa je tako 1507. Katarina u 14-oj godini zauvijek ostavila roditeljsku kuću i presela u Kotor.

OGLAS

Tako je ona zapravo prvu duhovnu formaciju primila u Božjoj prirodi, a drugu će primiti u Kotoru i postati njegova najodličnija građanka i njegov ponos.

Jednoga petka Katarina je slušala potresnu propovijed kako su Isusa uhitili i mučili. Te su riječi snažno pale u njezinu dušu te odlučuje da će za ljubav Kristu provoditi život takozvanih „zazidanih djevica“, kakvih je u Kotoru u ono vrijeme već bilo. One su živjele u prizemnim isposnicama dva metra visokim, tri metra širokim i dugačkim, koje su se obično nalazile uz crkvu, s otvorom prema svetištu crkve.

Pod duhovnim vodstvom franjevca Tome Grubonje i na savjet dominikanskog provincijala Vinka Buća, koji će kasnije biti njezin ispovjednik, Katarina je 1514. dobila dopuštenje od kotorskog biskupa Tripuna Bizantija da smije živjeti kao „zazidana djevica“. U međuvremenu je postala i dominikanska trećoredica, obukavši njihov habit i dobivši novo ime Ozana, koje je uzela na uspomenu jedne dominikanke u Mantovi, koja je ondje umrla na glasu svetosti. Ozana je provela sedam godina u ćeliji uz kapelu Sv. Bartola, a zatim prešla u isposnicu uz crkvu Sv. Pavla.

Tu je kasnije nastao mali samostan u kojem su neke odlične kotorske djevojke, pod vodstvom Bogom prosvijetljene Ozane, htjele provoditi pobožan i pokornički život. General dominikanaca Francessco Romeo dopustio im je 1547. da smiju nositi bijeli škapular, koji je inače bio pridržan sestrama drugog dominikanskog reda. To je znak da je glas o njihovu kreposnom životu stigao čak do Rima.

U svom dragovoljnom zatvoru Ozana je provela više od 50 godina: moleći, radeći tučni rad i čineći pokoru. U gradu su je veoma cijenili i njoj se u molitve preporučivali. Blaženica je umrla na glasu svetosti 27. travnja 1565., u 72. godini. Veličanstveni sprovod te odabrane duše vodio je kotorski biskup Luka Bisanti. Odmah su je počeli štovati kao sveticu, a to se štovanje proširilo i po Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. Širili su ga osobito dominikanci.

Danas se tijelo blaženice štuje u kolegijatskoj crkvi Sv. Marije u Kotoru. Papa Pio XI. potvrdio je službeno njezino štovanje 21. prosinca 1927. U dokumentu proglašenja blaženom piše da je njezino štovanje odobreno gledajući „na naše vrijeme, u kojem se toliko želi sjedinjenje istočnih kršćana s rimskom Crkvom“.

Ime Ozana hebrejskog je podrijetla, a znači slava ili aklamacija u znak pozdrava.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM