viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
majka teologa
Vrijeme objave: 04.01.24 @ 08:15
OGLAS

Sv. Anđela Folinjska bila je velika mističarka koju je Gospodin nagradio izvanrednim milostima.

Anđela je rođena 1248. u gradu Foligno u Italiji u veoma bogatoj obitelji. Udala se veoma mlada te najprije živjela posve svjetovni život prema modi tadašnjega vremena. Od svojih je roditelja primila dobar kršćanski odgoj, a u braku je rodila više djece, ali, ipak je bila slaba i upala u težak grijeh. Da zlo bude veće, stidjela se priznati ga u sakramentu pomirenja – ispovijedi, pa je obavljala nevaljale ispovijedi i u takvome stanju polazila i na pričest. Savjest je u njoj počela oštro reagirati i uznemiravati je. Ponovno otišla na ispovijed, sve ispovjedila, ali nije izvršila zadanu pokoru, koja joj se u tren učinila pretjeranom.

OGLAS

Takvim se držanjem izložila velikoj opasnosti lakomislenosti prema primanju sakramenata, a i otupljenju savjesti. Bila je to teška duhovna drama. No, Bog neizmjeran u milosrđu, koji neće smrt grešnika, već da se obrati i živi, imao je s dušom Anđele iz Foligna velike nakane, pa joj se smilovao i milosno je zahvatio.

OGLAS

Tako je u snu vidjela Spasitelja kako trpi na križu te kako će i ona zbog svojih grijeha morati mnogo trpjeti.

OGLAS

Gospodin je na taj način „bacio u njezinu dušu iskru svoga milosrđa, iz koje se rodila u njoj silna bol zbog grijeha, koja ju je malo-pomalo vodila do vrhunca savršenosti“. Obavila je generalnu ispovijed i posve se promijenila te otada ozbiljno nastojala iz svih sila oko kršćanske savršenosti. Svoju je djecu s mnogo ljubavi uspjela odgojiti za dobre i pobožne kršćane. Bila im je brižna majka, a čitavoj kući mudra gospodarica. Svome mužu pomogla je na samrtnoj postelji da umre kršćanskom smrću. Tada je više ništa nije držalo uz ovaj svjetovni svijet, pa je svoja dobra podijelila siromasima i pošla u Asiz te zamolila da je prime u Treći franjevački red. U njemu je provela, u strogoj pokori i odricanju, ostatak života, a Gospodin ju je počastio raznim nutarnjim prosvjetljenjima.

Knjigu njezinih viđenja napisao je franjevac fra Arnaldo, a ona sama ju je ispravila kako bi bila što vjerodostojnija. Kritičko izdanje njezinih duhovnih spisa izdao je u Parizu 1925. francuski isusovac o. Paul Doncoeur.

I Sv. Anđelu Folinjsku možemo ubrojiti u velike mistike Crkve. Iz njezina bogatog životnog iskustva vidljivo je kojim putem dolazi do takozvane ulivene kontemplacije, u kojoj duša moli s lakoćom i zadržava se trajno u Božjim tajnama.

Njezini su brojni spisi, koji sadrže svetičino snažno asketsko iskustvo, postali toliko mjerodavni i utjecajni da su joj priskrbili naziv magistra theologorum.

Sv. Anđela iz Foligna preminula je 4. siječnja 1309. Među blažene ju je uvrstio papa Inocent XII., a papa Klement XI., 7. svibnja 1701., dodijelio joj je naslov majka teologa. Svetom je proglašena 2013.

Ime Anđela grčkog je porijekla i znači „glasnica, ona koja prenosi vijesti“.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM