viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 27.10.23 @ 07:33

Rimska patricija Sv. Sabina ubijena je 29. kolovoza 120., kada su joj glavu odrubili neprijatelji kršćanske vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji svjedočanstvo o njezinu mučeništvu – Passio, u kojemu se govori kako je bila plemenita poganka, supruga senatora Valentina, koja se na kršćanstvo obratila zahvaljujući utjecaju svoje sluškinje Serapije. S njom bi noću odlazila u katakombe, gdje su se kršćani potajice okupljali; to je bilo jedino slobodno mjesto za kršćansko bogoslužje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Serapija uhićena i pogubljena i Sabina je otkrivena i sama podnijela mučeništvo. Zemni ostaci ovih dviju mučenica, zajedno s mučenicama AleksandreEvencije i Teodule, nalaze se u bazilici Svete Sabine na Aventinu. Tu je baziliku podigao 425. Petar IlirskiSv. Dominik je ondje utemeljio svoj Red propovjednika 1219. Još se uvijek može vidjeti njegova ćelija pretvorena u kapelicu. U klaustru samostana je drvo naranče koje je ovaj svetac zasadio prigodom utemeljenja svoga reda.

Prikazuje ju se s knjigom, palmom i krunom. Pobožni je puk zaziva kako bi od Gospodina isprosio: dar molitve, budnosti, mrtvenja te upornosti i ustrajnosti u vjeri i dobru, po uzoru na njezin život, koji je bio znak potpune pripadnosti Bogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin je spomendan 27. listopada, jer se 29. kolovoza slavi Mučeništvo Sv. Ivana Krstitelja.

Oglasi
LM