viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.04.24 @ 23:11
OGLAS

Vjernici župe Imena Marijina u Gromiljaku imali su priliku ugostiti 72 mladih, članova Evangelizacijske zajednice “Duh Sveti” iz Zagreba, s voditeljem zajednice fra Stjepanom Brčinom, svećenikom poznatom po iznimno posjećenim duhovnim obnovama usmjerenim dobrim dijelom i na mlade, piše Večernji list BiH.

– U Gromiljak smo došli ponajprije na poziv i poticaj aktivnog člana naše zajednice Emanuela Miličevića, koji je rodom iz ovog kraja, a, naravno, i ostalih iz župe. Tako mu se odužujemo za sve ono što on čini za nas. Dočekani smo iznimno lijepo, svi su ljubazni, a za mene, koji sam i sam iz Bosne, iz župe Drijenča između Brčkog i Tuzle, to nije nikakvo iznenađenje. Upravo sam ovakav srdačan doček i najavio mladima – kaže nam fra Stjepan Brčina.

OGLAS

Uz misu, koju je predvodio u župnoj crkvi u Gromiljaku uz sudjelovanje župnika vlč. Marka Mikića i vlč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, fra Stjepan Brčina održao je i duhovnu obnovu za vjernike.poster- Ljudi su umorni od teorije, oni traže iskustvo živoga Boga. Velika je razlika između religioznosti i duhovnosti, duhovnost traži intiman odnos s Bogom. Na duhovnim obnovama potičem vjernike na duhovnost i gradnju vlastitog odnosa s Bogom – poruka je koju je i brojnim vjernicima okupljenim u Gromiljaku uputio fra Stjepan Brčina.

OGLAS

Doživjeti drugačiji način vjere bila je vodilja 23-godišnjem Emanuelu Miličeviću da u svoju rodnu župu dovede članove Evangelizacijske zajednice “Duh Sveti” iz Zagreba, čiji je i sam član jer živi na dvjema adresama, u Zagrebu i Gromiljaku. – Htio sam ljudima ovdje pokazati drugačiji doživljaj vjere, posebno mladima da i oni mogu i trebaju imati važnu ulogu u svojim župama i vjerskim zajednicama – kazao nam je glavni “krivac” za dolazak mladih iz Zagreba u Gromiljak. Riječi zahvale na dolasku gostima iz Zagreba uputio je gromiljački župnik vlč. Marko Mikić.

OGLAS

– Ja sam u ovoj župi od ljeta prošle godine. Došao mi je Emanuel i predložio da organiziramo jedan ovakav susret, ujedno i duhovnu mini obnovu s fra Stjepanom Brčinom. Ja sam to prihvatio, kao i cijela župa, i svi su se potrudili lijepo ih ugostiti, od Caritasa i njihova duhovno- pastoralnog centra do vjernika koji su im otvorili vrata svojih domova, pripremili za njih okrjepu i darove – kazao je vlč. Marko Mikić.

Fra Stjepan Brčina za posjeta Gromiljaku uputio je mladima iz ove župe, kao i cijele BiH, poziv za sudjelovanje na šestom Antunovskom hodu mladih, koji će se 8. lipnja održati u Zagrebu. – Bit će to hod ulicama Zagreba, a završit će na Trgu Josipa bana Jelačića. Antunovskim hodom želimo posvjedočiti da u Crkvi imamo i mladih, da ona nije, kako to mediji pišu, crkva starih ljudi. Da bismo to demantirali, najbolje je pokazati se, svjedočiti vjeru. Prošle smo godine imali oko šest i pol tisuća mladih, ove godine očekujemo ih između osam i devet tisuća. Koristim priliku pozvati i mlade iz ove župe, ali cijele BiH da nam se pridruže jer Antunovski hod mladih ima međunarodni predznak – kazao nam je fra Stjepan Brčina.

Znajući kako dosta putuje po svijetu i susreće se s mladima, upitali smo ga i za komentar odlaska mladih, koji je i u BiH posebno izražen.Naše vrijednosti- Kamo god idem, Njemačku, Austriju, Švicarsku, mladima uvijek postavljam jedno pitanje, a to je – koje su vaše vrijednosti, što vam je važnije, živjeti i odgajati svoju djecu u vjeri ili nešto drugo. Ja ih, zapravo, potičem na razmišljanje o vlastitim prioritetima. BiH i Hrvatska još su uvijek raj na zemlji jer imaju i vjerske i moralne vrijednosti. Na Zapadu se može zaraditi više, ali je pitanje što vam je važnije i u kakvom ozračju želite živjeti i odgajati svoju djecu. Ja im nikad neću reći ni “idite”, a ni “ostanite”, samo ih potičem na razmišljanje o vlastitim životnim vrijednostima – kazao nam je u razgovoru fra Stjepan Brčina.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM