viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.05.24 @ 16:23
OGLAS

Pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH, predvođeni vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem na putu za Lourdes slavili su misu, rano ujutro 22. svibnja, u avinjonskoj katedrali.

OGLAS

Uz apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Vukšića koncelebriralo je 24 svećenika, uglavnom vojnih kapelana, među kojima je bio i generalni vikar Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj mons. Marko Medo i kancelar Vojnog ordinarijata u BiH don Josip Tadić.

Na misnome slavlju u avinjonskoj prvostolnici Notre-Dame des Domes sudjelovali su katolici pripadnici Oružanih snaga BiH i djelatnici Ministarstva obrane BiH, predvođeni general bojnikom Tomom Kolendom i zapovjednikom hodočašća brigadirom Goranom Dujmovićem te pripadnici Hrvatske vojske, policije i Ministarstva obrane RH na čelu s brigadnim generalom Željkom Ljubasom i pomoćnikom glavnog ravnatelja policije – načelnikom Uprave MUP-a Republike Hrvatske Draganom Tokićem.

OGLAS

Poslije euharistije, na kojoj su pjevale Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice i Policijska klapa Sv. Mihovil, hrvatski su hodočasnici imali prigodu razgledati grandioznu Papinu palaču u Avignonu (Palais des Papes) za koju se kaže da je najvažnija gotička građevina na svijetu. Podsjetimo, tijekom razdoblja tzv. Avinjonskog sužanjstva, koje je započelo s bijegom pape Klementa V. iz Rima u Avignon 1309., u ovoj je palači, koja je danas na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, održano šest papinskih konklava.

OGLAS

Na njima su izabrani nasljednici Sv. Petra, svi odreda Francuzi: Ivan XXII. (1316.), Benedikt XII. (1334.), Klement VI. (1342.), Inocent VI. (1352.), Urban V. (1362.) i Grgur XI. (1370.).Nakon obilaženja znamenitosti hrvatski su se hodočasnici zaputili ka Lourdesu, piše Nedjelja.ba.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM