viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 08.02.24 @ 07:33

Proslava Gospe Lurdske, nebeske zaštitnice vojne kapelanije u Travniku, upriličena je 7. veljače u župnoj crkvi Svetog Ivana Krstitelja u tome gradu misom koju je slavio vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons Tomo Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncelebriralo je pet svećenika među kojima je bio i travnički župnik i dekan Travničkog dekanata preč. Josip Lebo. Na početku euharistije vojni kapelan u Travniku vlč. Goran Kosić pozdravio je nazočne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodnoj propovijedi vrhbosanski nadbiskup protumačio je misna čitanja o odlomku iz Markova evanđelja. Najprije je govorio o povijesnim i političkim okolnostima unutar židovskog naroda, posebice činjenice postojanja farizeja, s kojima se Isus mnogo puta susretao i raspravljao. Nadbiskup je naglasio da su frarizeji insistirali na izvanjskom ispunjavanju obveza, ali nisu bili isto revni u nutarnjem i duhovnom životu. “Smatrali su da su samim poštovanjem propisa i pravila ispunili svoju dužnost, bez obzira kako se ponašaju u privatnom životu”, rekao je mons. Vukšić napominjući kako je ta riječ postala sinonimom za dvoličnost.

Istaknuo je da Isus inzistira na dosljednosti, moralnosti i obraćenju svakog čovjeka. Posvijestio je da fenomen farizeja postoji i danas, ali u drugom obliku. Naglasio je “kako je u svakom od nas u pojedinom trenutku života čučao mali farizej” te potaknuo nazočne da korekcija ponašanja i usklađivanja svoga života s Isusovim postane ključna smisao života vjernika, a ne samo formalno ispunjavanje vjerskih rituala i obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju mise vlč. Goran se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi patrona. Nakon sv. mise upriličeno je druženje.

Valja spomenuti da će i ove godine od 20. do 28 svibnja pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva obrane hodočastiti Gospi Lurdskoj u Francusku, što će naknadno biti najavljeno. Za kraj dodajmo kako se Gospa Lurdska slavi 11. veljače, ali zbog prirode posla u Oružanim snagama BiH ovaj se blagdan obilježava, najčešće, u najbližu srijedu.

Oglasi
LM