viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.05.24 @ 07:40
OGLAS

Pravoslavni vjernici i jučer su se na jutarnjoj liturgiji u susret Vaskrsa okupili u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice, jedinoj pravoslavnoj crkvi u Zenici, koja je proglašena i nacionalnim spomenikom.

Jedna od najljepših građevina u Zenici je upravo pravoslavna Crkva rođenja Presvete Bogorodice koja je građena po projektu sarajevske Saborne crkve. Daleke 1882. godine počela je gradnja ove crkve na zemljištu koje je za 1.000 forinti kupio svećenik Stevan Savić. Njegova namjera da napravi tu crkvu s mještanima prekinuta je smrću, a već godinu poslije počela je gradnja crkve te je posvećena 1885. godine.

OGLAS

Građena je po uzoru na Sabornu crkvu u Sarajevu, s manjim izmjenama, s obzirom da je prilikom gradnje došlo do nestašice novca pa je crkva nešto drugačijeg oblika u samom vrhu gdje se nalaze krovne konstrukcije. Deset godina poslije, točnije 1895. godine makedonski arhitekt koji je ujedno i autor arhitektonskih planova za crkve u Sarajevu i Skoplju, napravio je ikonostas koji je skraćen tokom povijesti, a freske je dobila na 100. godišnjicu postojanja 1985. godine.

OGLAS

Crkva u Zenici je preživjela sve ratove i nije imala većih oštećenja. Manje oštećenje zadesilo ju je tokom proteklog rata kada je projektilom oštećen zvonik, ali je tokom noći sanirano svo oštećenje.

OGLAS

Crkva je i danas mjesto molitve za oko 200 domaćinstava koje svećenici redovni tokom blagdana obilaze i posvećuju i mjesto je gdje se vjernici okupljaju uoči velikih blagdana kako je to bilo i jučer povodom Vaskrsa.

Crkva je prije 13 godina dobila novu boju, a nadležni su već aplicirali na brojne projekte kako bi joj dali novo osvježenje, odnosno fasadu, a u planu su i radovi instalacije grijanja unutar crkve kako bi se dodatno sačuvale freske koje zbog vlage trpe velika oštećenja. Crkva je proglašena nacionalnim spomenikom, a domaćini crkve su mišljenja da je neophodno više volje i želje nadležnih institucija da sačuvaju ove objekte ako su već pod zaštitom države, piše klix.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM