viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.04.24 @ 07:52
OGLAS

U utorak, 9. travnja, održana je redovita proljetna korona Travničkog dekanata, na kojoj su sudjelovala 24 svećenika.

Domaćin susreta bila je župa Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, na čelu sa župnikom vlč. Markom Majstorovićem. Susret je počeo euharistijom koju je slavio nadbiskupijski povjerenik za pastoral braka i obitelji i predavač na ovogodišnjem ciklusu proljetnih korona vlč. Ante Vrhovac. Na početku mise nazočne je pozdravio travnički župnik i dekan preč. Josip Lebo.

OGLAS

Nakon euharistije uslijedio je radni dio kada je pročitan zapisnik s prethodne korone, a zatim je vlč. Vrhovac održao predavanje pod nazivom Neizostavnost braka i obitelji za život i poslanje Crkve.

OGLAS

U izlaganju istaknuta je temeljna motivacija Crkve za brigu oko braka i obitelji, koja je teološke naravi. Brak je, naime, za kršćane sakrament, što znači da Crkva ne može a da se ne brine o toj stvarnosti, ukoliko Crkve nema bez sakramenata, a time je nema ni bez sakramenta braka. Iz ove teološke neizostavnosti braka i obitelji rađaju se i temeljne postavke pastorala braka i obitelji. Upozorivši prije svega na neke nezdrave oblike pastorala (pragmatizam brojeva, funkcionalizam, princip problem-rješenje problema, privilegiranje kriterija hitnosti nauštrb kriterija bitnosti), predavač je istaknuo kako je temelj pastorala spomenutih stvarnosti čovjekov temeljni poziv na ljubav, koji se otkriva u osobnom susretu s Bogom, koji čovjeka poziva na obraćenje i obećava mu puninu života. Zbog toga pastoral braka i obitelji treba računati s Duhom Svetim kao glavnim protagonistom.

OGLAS

Treći dio predavanja bio je posvećen kritičkoj analizi dosadašnjeg djelovanja Ureda za brak i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije, te planiranju budućih djelatnosti. Neki od naglasaka bili su: potreba formiranja obitelji koje će postati s vremenom nositelji bračnog i obiteljskog pastorala, realizacija zaključaka Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, praćenje smjernica opće Crkve, proširenje djelovanja Ureda na pastoral svih životnih staleža, povezivanje pastorala braka i obitelji s pastoralom mladih.

Nakon predavanja bilo je vremena za raspravu u kojoj su prisutni svećenici dali svoje osvrte, prijedloge i kritike na rečeno, s ciljem pomoći pri osmišljavanju što boljeg pastorala braka i obitelji. Susret je završen zajedništvom oko obiteljskog stola.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM