viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 10.12.23 @ 14:56

Na Drugu nedjelju došašća, 10. prosinca, u Goraždu je svetom misom u još nedovršenoj crkvi proslavljen spomendan Bl. Drinskih mučenica, pet redovnica koje su 1941. u Gradu na Drini iz mržnje prema vjeri ubili četnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euharistiju u crkvi posvećenoj ovim blaženicama, koja se nalazi pored zgrade Vlade Bosansko-podrinjske županije, slavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncebriralo je nekoliko svećenika među kojima je bio župni upravitelj goraždanske vjerničke zajednice posvećene Sv. Dominiku don Josip Tadić.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je najprije posvijestio kako je svatko od vjernika „crkva u gradnji“. Citirao je Sveto pismo u kojemu stoji da je svaki čovjek hram Božji, i dodao da je to više proces, nego činjenica. „To je zapravo zahtjev, ta Božja želja je uvijek nešto što tek treba ostvariti. Da bismo zaista bili hram Božji, mjesto Božje prisutnosti u nama, naša je zadaća, koju nije baš lako ostvariti“, kazao je nadbiskup te ukazao na jedan od svetih likova kojega se u vrijeme priprave za Božić, osobito u prvom dijelu došašća, često spominje jest Sv. Ivan Krstitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progovorio je o porukama ovoga svetca koji je isticao da se „priprave putovi i staze za Isusa“. „Da bi se Isus duhovno rodio u mom i tvom životu potrebno je da svatko od nas ‘poravna putove i uredi staze’ po kojima Bog dolazi u naše živote“, kazao je i podcrtao kako je vrijeme došašća izvrsno razdoblje za to. Posvijestio je kako advent nije jednosmjerna ulica u kojoj Bog dolazi, nego zapravo dvosmjerna u kojoj se ne očekuje samo blagdan Isusova rođenja, već i “blagdan našega preporođenja”.

„Da je taj oblik obraćenja i susreta s Bogom moguć i ostvariv u ljudskom životu dokaz su i Drinske mučenice. One i svi drugi kršćanski mučenici dokaz su da je svetost moguća i ostvariva u ljudskom životu. Moguće je pripraviti putove i poravnati staze, moguće je otvoriti vrata vlastita srca Isusu da uđe i nastani se u našim životima“, rekao je na kraju homilije mons. Vukšić te se vratio na početak propovijedi i istaknuo kako „ćemo tako postati i ostati hram Božji“.

Na kraju euharistije nazočnima se obratio župnik don Josip, zahvalivši svima na dolasku.

Nakon mise vjernici su se uputili ka nekoliko stotina metara udaljenom spomen obilježju Bl. Drinskih mučenica, koje se nalazi između goraždanske škole, odakle su mučenice skočile bježeći od zločinaca i rijeke Drine, gdje je nadbiskup izmolio opijelo.

Tko su Drinske mučenice?
Drinske mučenice su pet sestara Kćeri Božje ljubavi, koje su četnici iz mržnje prema vjeri ubili 1941. na području istočne Bosne. Njihov se spomendan proslavlja 15. prosinca. Podsjetimo, četnici su 11. prosinca 1941. opkolili samostan na Palama, te oteli časne sestre i svećenika Franca Meška kojeg su nacisti, kao i brojne druge svećenike, potjerali iz Slovenije. Poveli su ih prema Goraždu gdje je upravo na djelu bio pokolj Hrvata i Muslimana Podrinja, o čemu je svjedočio rođeni Goraždanin pok. don Anto Baković.

Put od 65 km trajao je danima po snijegu i zimi. Dok su svećenika pustili, časne sestre su zatvorili u jednu prostoriju (danas je to škola), s namjerom da ih siluju. Predvečer 15. prosinca u Goraždu, opijeni alkoholom došli su u sobu te ih počeli udarati i trgati odjeću s njih. Sestra Jula Ivanišević naglo je otvorila prozor i uz povik: “Isuse, spasi nas!” skočila u noć. Isto su učinile i druge sestre slijedeći njezin primjer. Budući da visina nije bila velika, nisu poginule na mjestu, nego polomile udove i ostale ležati. Takve su ih četnici izboli noževima te odvukli do obale i bacili u Drinu gdje su završile ovozemaljsko putovanje. Blažene Drinske mučenice beatificirane su 2011. u Sarajevu.

Oglasi
LM