viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.04.24 @ 14:03

Ubojstvo Danke Ilić je šokiralo Srbiju i cijelu regiju. Što Biblija kaže o ubojstvu općenito, a pogotovo male djece?

Ubojstvo male djece je neizmjerno tragičan čin koji duboko potresa obitelji, zajednice i društvo u cjelini. Osim neizmjernog bola i patnje, takav čin postavlja i duboka moralna i teološka pitanja.

Oglas

U Bibliji se ubojstvo, uključujući i ubojstvo male djece, smatra ozbiljnim grijehom. U Deset Božjih zapovijedi, Bog zapovijeda: “Ne ubij!” (Izlazak 20,13). Ovaj princip se proteže i na djecu, koja se smatraju blagoslovom od Boga i posebnom brigom.

Ova zapovijed je univerzalna i ne dopušta iznimke. U Starom zavjetu, ubojstvo se kažnjavalo smrću (Levitski zakonik 24,17).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Novom zavjetu, Isus Krist potvrđuje zapovijed “Ne ubij!” te ju proširuje na zabranu mržnje i osvete (Matej 5,21-26). Isus naglašava da je svaki ljudski život dragocjen i da ga treba poštivati. Posebno se osvrnuo na djecu čiju jedinstvenu vrijednost naglašava: “I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.”

Ubojstvo male djece je posebno tragično jer se radi o najranjivijim bićima koja se ne mogu braniti. Takav čin predstavlja ne samo gubitak života, već i uništenje nevinosti i svake nade.

U kontekstu tragedije Danke Ilić, ubijene djevojčice iz Bora, Biblija nudi riječi utjehe i nade.

Premda nam izgleda besmisleno te nemamo odgovor na pitanje zašto je Bog dopustio takvo zlo, On poznaje bol obitelji i prijatelja Danke te im može dati snagu da prebrode ovo teško iskustvo. Biblija nas također podsjeća da će Bog suditi onima koji su počinili ovo zlo.

U ovim teškim trenucima, važno je da se u ovom trenutku okrenimo Bogu u molitvi te da Ga zamolimo za Njegovu utjehu obitelji stradale Danke. Bog je milosrdan i On može dati snagu da se prebrode i najteže tragedije, piše portal Noviživot.net.

Oglasi
LM