viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 23.07.23 @ 11:02

Sv. Brigita je nacionalna svetica Švedske rođena 1302. u mjestu Finstadu, u blizini poznatijeg grada Uppsale. Mnogo je voljela svoju rodnu zemlju te Katoličku Crkvu, a čitav život je podredila služenju Kristu i bližnjemu.

Što se tiče njezina djetinjstva važno je napomenuti da je s deset godina slušala jednu propovijed o muci Isusovoj koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom ostala cijeloga života. Do svoje udaje već u 14. godini živjela je tri godine kod svoje tetke, odijeljena od oca i obitelji, što joj je bilo veoma teško te je snagu pronalazila u molitvi i razmišljanju o Kristu.

Udavši se prema očevoj volji za Ulfa Gudmarssona rodila je osmero djece postavši uzornom suprugom i majkom. U braku je provela 28 godina. Imala je sreću da je i njezin muž bio dobar čovjek te su zajedno svoju djecu veoma dobro odgojili. Sv. Brigita je bila srce i duša velike obitelji, velike kuće s brojnom služinčadi te bogatog imanja. Uz to je vršila i mnoga djela milosrđa za siromašne, bolesne, patnike, pale djevojke.

Nakon muževljeve smrti 1344. Brigita je sve više ulazila u javni život Crkve i Europe svoga vremena. Iako je bila u samostanu slala je pisma mnogim europskim državnicima. Među zavađenim kraljevima izvršila je mirotovornu posredničku ulogu, zauzimala se za povratak papa iz Avignona u Rim te za poboljšanje ćudorednoga života biskupâ i svećenikâ.

Godine 1350. je došla u Rim i stanovala u kući na Piazza Farnese. Tada se, između ostaloga, brinula za hodočasnike što su dolazili u Rim s europskog Sjevera. Svetica se trajno bavila mišlju o osnutku novoga reda. Tu je zamisao ostvarila njezina kćerka Sv. Katarina te uz odobrenje pape Urbana V. (1362.-1370.) osnovala prvi samostan.

Sv. Brigita je živjela i u Svetoj zemlju kamo je pošla 1372. U Jeruzalem je prispjela 13. svibnja i nastanila se u franjevačkom svratištu za hodočasnike. U Isusovoj je domovini ostala četiri i pol mjeseca.

Uz Sv. Franju Asiškoga ubraja se među najglasovitije srednjovjekovne hodočasnike Svete zemlje. Ta je svetica u katoličkom svijetu postala slavna još i po spisima koji su sakupljeni u jedan svezak pod naslovom Objave. Oni su trajni mistički i literarni spomenik svetice iz Švedske.

Sv. Brigita je u prisutnosti svoje kćerke Katarine i ispovjednika umrla u Rimu 23. srpnja 1373.

Njezino ime je keltskog porijekla i znači visoka, snažna ili moćna.

Zaštitnica je hodočasnika i putnika te Švedske. Sv. Ivan Pavao II. proglasio ju je 1999. suzaštitnicom Europe.

Oglasi
LM