viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.03.24 @ 08:40
OGLAS

Rođen je u španjolskome gradu Kartagi u VI. st. Bio je najstariji od petoro djece gradskoga vojnoga upravitelja te brat još jednog sveca Izidora.

Obojica su bili biskupi Seville, glavnoga grada kraljevstva Vizigota, barbarskoga plemena koje je prigrlilo krivovjerje zvano arijanizam. Rođen je oko 534. Uz roditelje, sestru i dva brata oko 554. pobjegao je pred trupama bizantskog cara Justinijana u tada vizigotsku Sevillu gdje je oko 562. stupio u benediktinski samostan. Tijekom 578. posvećen je za biskupa.

OGLAS

U Sevilli je osnovao školu koja je postala središtem pravovjerne crkvene izobrazbe te se revno posvetio pokušaju obraćenja Vizigota, napose njihovih vladara, na katoličku vjeru. Zbog toga je bio proganjan i osuđen na izgnanstvo. Otišao je u Carigrad, ali se nakon smrti Leovigilda, koji ga je protjerao, vratio u Španjolsku. Za vrijeme njegova progona dogodilo se obraćenje mladoga prijestolonasljednika pa je naposljetku čitav narod odbacio arijanizam.

OGLAS

U tome misionarskom djelu Leandar je uživao suradnju svoga brata Izidora, koji ga je, naslijedio u upravljanju kršćanskom zajednicom. Preminuo je na današnji dan, 600. ili 601. u Sevilli te je pokopan u tamošnjoj katedrali. Ime mu dolazi iz grčkog jezika a znaci ozbiljan ili miran čovjek.

OGLAS

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM